Rješenje na pomolu

Federalna vlada nema kontrolu nad radom turističkih zajednica

Gospodarstvo / Flash | 22. 05. 2016. u 08:16 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije nema kontrolu nad radom turističkih zajednica. U našoj zemlji brojni turisti nisu prijavljeni MUP-u jer na taj način turistički radnici izbjegavaju plaćanje boravišne takse. Istovremeno policijski organi nemaju podatke gdje borave turisti, što nije dobro za kolektivnu sigurnost.

Jedino rješenje nudi Zakon o turizmu i Zakon o boravišnoj taksi, koji bi uskoro trebali biti u Federalnom parlamentu.

U srpnju 2014. Ustavni sud Federacije je Zakon o turističkim zajednicama proglasio neustavnim, a u roku od šest mjeseci trebalo je donijeti novi. No, to nije urađeno. Odgovornost je preuzela nova vlada, resorno ministarstvo je izradilo Nacrt zakona, koji će se nakon vlade naći pred federalnim poslanicima, piše FTV.

Najvažnije promjene koje donosi ovaj reformski zakon jeste osnivanje turističke organizacije Federacije, donošenje strateških dokumenata, kao i uvođenje jedinstvenog registra o svim agencijama koje obavljaju usluge iz oblasti turizma, turističke vodiče i ostale turističke radnike. Osim toga, ovaj zakon trebao bi poboljšati situaciju na polju sive ekonomije, tvrdi izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Almir Peštek.

A najbolji način za borbu protiv sive ekonomije su visoke novčane kazne. Za obavljanje poslova za koje turistički radnici ne budu imali potrebne licence ili prekrše druge odredbe zakona planirana je novčana kazna od jedne do pet tisuća maraka, dok će visina kazne za turističke subjekte u slučaju neopravdanog trošenja novca ili drugih načina kršenja zakona iznositi od tri do 30 tisuća maraka. Turističke organizacije moći će biti osnivane na općinskom, međuopćinskom, gradskom, županijskom i federalnom nivou.

"Nivo vlasti koji osniva turističku organizaciju vršit će i nadzor nad njom, što govori da će Ministarstvo okoliša i turizma vršiti nadzor nad Federalnom turističkom organizacijom, što do sada nije bio slučaj", pojašnjava Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH.

Ono što je do sada bio slučaj jeste neprijavljivanje turista da bi se izbjeglo plaćanje boravišne takse, no donošenjem zakona o boravišnoj taksi sistem naplate, nadati se, bio bi efikasniji, dvije marke koštat će dan boravka jednog turiste u BiH. Osamdeset posto prihoda po tom osnovu ići će lokalnoj zajednici, umjesto županiji kao što je to do sad bilo, dok će županija i Federacija dobiti po 10%. Osim proračunskih i donatorskih sredstava, ovo je jedan od načina financiranja rada turističkih organizacija.

Inspekcija će moći i zatvoriti objekt ukoliko vlasnik ne prijavi gosta, dodaje ministrica Đapo.

Goste će morati prijavljivati i oni koji posjeduju vikendice na turističkim destinacijama, te će morati plaćati godišnji paušal. Još nema dogovora o cijeni, ali ona bi trebala biti od 20-60 KM po krevetu. Do sada su cijene bile znatno veće, zbog čega su mnogi nezakonito pružali turističke usluge. Sada samo ostaje da se vidi hoće li vlasti Federacije prepoznati značaj ovog zakona i zaustaviti bezvlašće na polju turizma ili ne.

Podsjetimo, Bljesak.info je u nedavnom razgovoru s direktorom Turističke zajednice HNŽ-a Andrijom Krešićem saznao kako je Turistička zajednica HNŽ-a kupila program za prijavu gostiju pojednostavljuje proceduru, te kada ugostitelji prijavljuju goste prijava automatski ide i Turističkoj zajednici, no on se slabo koristi. Inače program je ponuđen svakom članu Turitičke zajednice, no njihov odziv je slab.

S obzirom da se gosti ne prijavljuju Turistička zajednica HNŽ-a ne zna točan broj gostiju koji se prijavi, ali iz razgovora s ljudima koji se neposredno bave turizmom, Krešić je donio procjenu da prostor županije posjeti od milijun ipol do dva milijuna turista.

''Ovi podaci su nepouzdani, jer su bazirani na procjeni, a imamo i statističke podatke koji se ne poklapaju s našim procjenama. Po uplaćenim pristojbama koje su prihod TZ HNŽ-a bilo je prijavljeno 260 tisuća turista'', zaključio je Krešić.

Po njegovim riječima, prihod Turističke zajednice HNŽ-a u 2015. godini je 20 posto niži nego 2014. godine i to većinom jer obveznici izbjegavaju uplaćivanje svojih obveza.

''Sve razine inspekcije su nadležne za provjeravanje regularnosti rada, no smatram kako ima prostora za bolje djelovanje. Dodatne komplikacije stvara nepostojanje Federalnog zakona o turističkim zajednicama, koji nije na snazi skoro godinu dana. Mi kao županija imamo svoj zakon po kojem smo formirani i po kojem djelujemo, ali nepostojanje Federalnog obveznicima daje prostor da se pravdaju za neplaćanje'', kaže Krešić, no vjeruje kako će donošenje Federalnog zakona napraviti velike pomake.

Kopirati
Drag cursor here to close