Fokus na prevenciji

Federaciji su potrebni sustavi ranog upozoravanja na katastrofe

Gospodarstvo / Flash | 13. 10. 2015. u 13:15 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Međunarodnog dana smanjivanja rizika od katastrofa direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak u razgovoru za Fenu izjavio je da su u Federaciji BiH potrebni sustavi ranog upozoravanja na katastrofe.

''Praćenjem novih tehnika neke nepogode se mogu prepoznati ranije i unaprijediti. Sustavi ranog upozoravanja konkretno su potrebni za požare, jer više nemamo planinskih društava, udruženja građana ili šumskih gazdinstava da možemo ranije uočiti požare'', kazao je Solak.

<h3>Napuštena sela, najveća opasnost</h3>

Nekadašnja naseljena sela na području Federacije danas su, ističe, velike napuštene površine, gdje može doći do udara groma i do požara, te 'dok bi ga vidjeli s neke moguće udaljenosti, već bi bilo kasno i onda izbijaju veliki požari'.

Zato su neophodni sustavi ranog upozoravanja poput kamera za rano otkrivanje požara.

''Također radi sprečavanja rizika od poplava potrebni su nam senzori za rast vode na malim rijekama. Imamo ih na velikim rijekama, ali male rijeke koje se pretvaraju u velike bujice tipa Zujevine oko Sarajeva, Fojnice, Lašve, Tinje kod Srebrenika. To su sve male rijeke na kojima treba razvijati sustav ranog upozoravanja od poplava. Federalna uprava civilne zaštite s UNDP-om i međunarodnim agencijama iz Japana i Kine radi na postavljanju tih senzora'', rekao je Solak.

Ukazujući na veliki značaj ove aktivnosti u narednom razdoblju izrazio je zabrinutost zbog činjenice da u zemlji ne postoji svijest o očuvanju prirode.

<h3>Sve što se postavi, uništi se</h3>

''Naime, u BiH se ne može ostaviti senzor na vodi, a da ga netko ne uništi. Postavili smo brojne pilot-projekte koji su tako uništeni. Zato moramo imati sustav čuvanja i nadzora tih senzora'', naglašava.

Radi podizanja svijesti o menadžmentu za prevenciju rizika, upoznavanja međunarodne prakse i ojačavanja suradnje agencija Federalna uprava civilne zaštite, u organizaciji UN-a u Bosni i Hercegovini, danas učestvuje u radionici 'Znanje za život'.

''Sudjelovanje na ovakvim skupovima je dobrodošlo da se razmijene iskustva o nepogodama, podigne svijest i stavi u prioritet rješavanje problema s prirodnim nepogodama'', kazao je Solak.

Navodeći da BiH s još 70 država svijeta sudjeluje u procesu izrade nacionalnih platformi za smanjenje rizika od katastrofa ukazao je na obavezu koju je BiH preuzela u okviru Strategije za smanjenje rizika od katastrofa i Okvirnog plana za akciju iz Hjoga za razdoblje 2005.-2015. godina.

<h3>Radi se na edukaciji i prevenciji</h3>

''Primarni cilj je pomicanje fokusa s odgovora na nepogode i zbližavanje različitih institucija koje trebaju raditi na prevenciji. Federalna uprava civilne zaštite radi na osposobljavanju svojih timova, stručnom usavršavanju ljudi, te s kolegama iz županijskih uprava radimo na razvijanju novih tehnika'', istaknuo je direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u suradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH i ostalim ključnim akterima, kao što su i dvije entitetske uprave civilne zaštite, poput Federalne uprave civilne zaštite, pomaže BiH da postane otpornija na katastrofe i da okruženje u kojem građani BiH žive bude sigurnije.

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa obilježava se 13. listopada, na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN-a iz 2009. godine, koja je posvećena borbi za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa, pojava koje nastaju djelovanjem prirodnih sila.

Kopirati
Drag cursor here to close