Tužni, dužni...

Federacija zadužena za još 160 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 21. 08. 2014. u 07:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada donijela je na sjednici u srijedu dvije odluke kojima je odobrila zaduženje Federacije BiH od ukupno 160 milijuna KM putem emisije obveznica.

Iz Vlade je objašnjeno kako je najnovije zaduženje odobreno radi prikupljanja novca za financiranje izdataka utvrđenih proračunom Federacije BiH za ovu godinu. U prvom slučaju se radi o emisiji obveznica u nominalnom iznosu do 50 milijuna KM, a u drugom od 110 milijuna KM.

Vlada je danas prihvatila i Izvještaj o zaduženju Federacije BiH putem emisije trezorskih zapisa na aukciji održanoj 22. srpnja ove godine. Tada je prodano svih 3.000 zapisa ukupne nominalne vrijednosti od 30 milijuna maraka.

Ekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Igor Gavran rekao je za Nezavisne novine kako nije iznenađen odlukom o novom zaduženju FBiH.

"Od ovog poteza samo bi bilo pogubnije da odluče povećati poreze za gospodarstvo i građane, što će sigurno na kraju i morati učiniti kad ne budemo mogli vraćati dugove", upozorio je Gavran.

Naglasio je kako Vlada FBiH kontinuirano poseže za ovim za nju najlakšim kratkoročnim rješenjem - novim zaduženjima, a ne radi na kreiranju dobrih ekonomskih politika koje bi rezultirale stvaranjem nove vrijednosti.

"Oni prosto nastavljaju spiralu zaduživanja. Kad ovi dugovi dođu na naplatu, dizat će nove kredite, emitirati obveznice ili prodavati trezorske zapise, što je pogubno", rekao je Gavran banjalučkim novinama.

Kopirati
Drag cursor here to close