Klirinški dug

Federacija od Rusije traži strojeve za Željeznice

Gospodarstvo / Flash | 22. 01. 2016. u 14:22 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH prihvatila je informaciju o inicijativi za naplatu dijela klirinškog duga nekadašnjeg Sovjetskog Saveza prema bivšoj SFRJ putem isporuke pružne mehanizacije za potrebe JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo. Ukupna vrijednost strojeva i opreme za Željeznice FBiH i Željeznice Republike Srpske bi iznosila 26.000.000 dolara.

Klirinški dug od oko 125 milijuna dolara, nastao po obračunima robne razmjene između bivše SFRJ i nekadašanjeg Sovjetskog Saveza još nije isplaćen niti kompeziran prema Bosni i Hercegovini, a do sada je izmiren prema Sloveniji i Hrvatskoj. Najavljeno je da će dugovanja prema ostalim državama nastalim raspadom bivše SFRJ biti izmirena do 2016. godine.

Kako nekoliko drugih načina poravnanja klirinškog duga nisu dobili suglasnost sva tri člana Predsjedništva BiH, Željeznice FBiH su službeno iskazale potrebu za nabavkom specijalizovanih strojeva za održavanje i gradnju pruga, te sačinile odgovarajuće specifikacije potrebnih tipova mehanizacije.

Ruski proizvodač strojeva 'Remputmaš-Group' je službeno potvrdio spremnost da ovu pružnu mehanizaciju isporuči po traženoj specifikaciji i da kompletnu vrijednost strojeva uključi u naplatu klirinških potraživanja. Ova kompanija je o tome pokrenula i pregovore s rukovodstvom Željeznica FBiH i Željeznica RS.

Kako je pitanje klirinških dugova u nadležnosti Ministarstva financija i trezora BiH, zahtjev za naplatu putem ovog aranžmana je upućen Vijeću Ministara BiH, priopćeno je iz Ureda za informiranje vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close