nema mišljenja

Federacija koči pojeftinjenje lijekova

Gospodarstvo / Flash | 10. 05. 2016. u 11:24 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usvajanje pravilnika o načinu kontrole i oblikovanja cijena lijekova, kojim bi se uštedjelo oko 56 milijuna eura (više od 100 milijuna KM), i koji bi osjetno snizio cijene lijekova u BiH, trenutno koči Ministarstvo zdravlja Federacije BiH. Ovo ministarstvo u Vijeće ministara BiH, odnosno Ministarstvo financija i trezora BiH još nije poslalo svoje mišljenje o tom dokumentu.

Zbog čega još nisu dali mišljenje o pravilniku o načinu kontrole cijena, oblikovanja cijena lijekova i izvještavanja o cijenama lijekova u BiH proteklih dana nismo uspjeli saznati jer u Ministarstvu zdravlja FBiH nisu odgovorili na konkretno postavljena pitanja o tome zbog čega ne daju mišljenje na akt koji bi građanima uštedio više od 100 milijuna KM, pišu Nezavisne novine.

Ipak, i pored toga glavnu odgovornost za neusvajanje pravilnika snosi Vijeće ministara BiH u čijoj nadležnosti je usvajanje ovog dokumenta, a na kojem inzistira i Svjetska banka uvjetujući financijsku podršku pravilnikom o cijenama lijekova. Treba podsjetiti da je usvajanje ovog dokumenta ranije opstruiralo upravo Ministarstvo financija i trezora BiH, koje sada lopticu prebacuje na Ministarstvo zdravlja FBiH.

Pravilnik o cijenama lijekova upućen je u proceduru krajem 2015. godine i nije dobio pozitivno mišljenje Ministarstva financija i trezora BiH, a nakon toga i na pomalo čudan način izrađen je novi pravilnik i ponovo poslan Ministarstvu financija i trezora BiH, koje sada za razliku od prvog puta traži mišljenje entitetskih ministarstava zdravstva. Inače, mišljenje ovog ministarstva je neophodno kako bi se neki dokument našao na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH.

"Što se tiče obaveza Ministarstva financija i trezora u ovom procesu, još nismo dobili izjašnjenja oba entitetska ministarstva zdravstva kako bismo, u skladu sa zakonom i nadležnostima, dali mišljenje na taj podzakonski akt. Čim budu dostavljena mišljenja oba entitetska ministarstva, Ministarstvo financija i trezora BiH izjasnit će se o tom pitanju", rekli su u Ministarstvu financija i trezora BiH.

Kako neslužbeno saznaju Nezavisne, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS još ranije je dostavilo svoje mišljenje o pravilniku, za razliku od federalnih kolega. S Aleksandrom Zolakom, direktorom Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, nisu uspjeli stupiti u kontakt kako bi čuli njegovo mišljenje o opstrukcijama usvajanja pravilnika o cijenama lijekova.

"Na kraju će pravilnik biti usvojen i to veoma brzo jer je on uvjet za program Svjetske banke i bez tog pravilnika neće se moći povući novac od ove međunarodne institucije, međutim ne treba podcjenjivati ni moć lobija koji već godinama na razne načine opstruira usvajanje tog dokumenta", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Izjavu izvora na određen način nedavno je potvrdio i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji je rekao da očekuje da se do kraja svibnja pred Vijećem ministara BiH nađe pravilnik o cijenama lijekova, te da može garantirati da BiH neće izgubiti podršku Svjetske banke i 750 milijuna dolara u sljedećih pet godina. Za razliku od Ministarstva financija i trezora BiH, u kojem tvrde da će nakon mišljenja Ministarstva zdravlja FBiH dati svoje mišljenje i praktično odblokirati donošenje pravilnika o cijenama lijekova, Zvizdić tvrdi da su razlozi zbog kojih se čeka usvajanje pravilnika određene analize koje trebaju biti napravljene u suradnji sa Svjetskom bankom, kako bi se došlo do najboljih rješenja i kako pravilnik ne bi negativno uticao na domaću proizvodnju lijekova.

"Tako se radi kad javni interes nije na prvom mjestu. Nedavno smo mogli čuti da će se razgovarati sa farmaceutima o pravilniku o cijenama lijekova, što dovoljno govori o čemu se zapravo radi", rekao je Lazar Prodanović, član Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close