Traženje do 2015

Federacija i Shell: Vlada ne može prepustiti pravila u ruke stručnog konsultanta

Gospodarstvo / Flash | 20. 08. 2014. u 11:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH dala je danas suglasnost za produženje roka važenja Memoranduma o razumijevanju, koji je 3. studenog 2011. godine potpisala sa Shell Exploration Company B.V. - poduzećem osnovanog u Kraljevini Nizozemskoj, do 3. studenog 2015. godine.

Za potpisivanje produženja roka važenja Memoranduma ovlašteni su premijer FBiH Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Federalna vlada je donijela Uredbom koja uređuje sadržaj ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, način obračuna i plaćanja naknade i kontrola proizvedenih količina nafte i plina u Federaciji BiH. Uredba se primjenjuje na postupak dodjele koncesije na istraživanje i eksploataciju Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u Federaciji Bosne i Hercegovine.

''Više je razloga zbog kojih je trebalo donijeti Uredbu o sadržaju ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, načinu obračuna i plaćanja naknade i kontroli proizvedenih količina nafte i plina. Među najznačajnim je činjenica da se u FBiH prvi put realizira projekt istraživanja i eksploatacije nafte i plina putem koncesije, da su iskustva domaćih kompanija i drugih osoba prilično slaba točka za ovakvu vrstu projekta, zbog čega će biti neophodno da se angažira strano stručna pravna osoba kao konsultant za pripremu Ugovora o koncesiji, te strana pravna osoba, grupa pravnih osoba ili podružnica strane pravne osobe kao koncesionara'', navela je Vlada Federacije, koja tvrdi da kao koncendent u ovom projektu, ''ne može prepustiti sva pravila u ruke stručnog konsultanta i zato mu mora propisati minimalne elemente sadržaja ugovora, naknade i druge fiskalne obaveze koje očekuju koncesionara, te pitanje kontrole proizvedenih količina nafte i plina''.

Kopirati
Drag cursor here to close