Bevanda i MMF

Federacija BiH u deficitu oko 700 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 26. 05. 2015. u 13:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je danas u Sarajevu da je "u čvrstoj nadi" da će entitetske, te županijske vlasti u Federaciji, pokazati punu odgovornost i učiniti sve da bude reaktiviran sporazum sa MMF-om, jer je to put ka financijskoj održivosti proračuna u BiH.

Naime, Bevanda je primio novoimenovanog rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Francisca Parodia koji će dužnost preuzeti u kolovozu ove godine.

Aktualni rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Ruben Atoyan predstavio je svog nasljednika ministru Bevandi i zahvalio se na uspješnoj suradnji tijekom njegovog trogodišnjeg mandata, uz nadu da će ona biti nastavljena i ubuduće.

Osnovna tema današnjeg sastanka bila je skora posjeta Misije MMF-a u svezi reaktiviranja aranžmana s ovom financijskom institucijom, a sugovornici su se složili da provođenje reformi mora biti prioritet, a novi aranžman s MMF-om predstavlja će poticaj tom procesu.

Ministar Bevanda upoznao je predstavnike MMF-a o procesu usvajanja proračuna za ovu godinu, te ocijenio da je posao okončan uspješno i u dobroj političkoj atmosferi. Prema ocjeni ministra Bevande, najuspješniji put ka efikasnom provođenju reformi je suradnja entitetskih vlada, kako međusobno tako i sa vlastima na državnoj razini.

Istaknuo je kako se entitetske, ali i županijske vlade suočavaju a financijskim poteškoćama, što bi se moglo prevladati uz novi aranžman s MMF-om.

Dodao da su problemi posebice vidljivi u Federaciji BiH gdje je zabilježen deficit oko 700 milijuna KM, a nova Vlada zatekla je i dodatne dugove svojih prethodnika.

Predstavnici MMF-a naglasili su da očekuju kako će opredijeljenost za reforme, koju su iskazali svi predstavnici vlasti u BiH, biti vidljiva i na djelu.

Na sastanku se, između ostalog, govorilo i o programu posjeta Misije MMF-a koji se očekuje idućeg mjeseca.

Kopirati
Drag cursor here to close