Ovčarska praksa

Fakultet iz Mostara i firma iz Tomislavgrada potpisali ugovor

Gospodarstvo / Flash | 26. 03. 2014. u 12:17 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U utorak, 25.03.2014 godine na Agronomskom i prehrambeno - tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru potpisan je Ugovor o suradnji između ovog fakulteta i 'Farme Smiljanić' d.o.o. Tomislavgrad, koju zastupa vlasnik i direktor Ilija Smiljanić, dipl.ing.

Prema riječima v.d. dekana, doc.dr.sc. Danijele Petrović, 'Farma Smiljanić' nije slučajni odabir već rezultat dugogodišnjeg pomno praćenog rada u ovčarskoj praksi. S obzirom da raspolaže značajnim stručnim i površinskim kapacitetima na kupreško - duvanjskoj visoravni ova će farma za Agronomski i prehrambeno - tehnološki fakultet biti svojevrsni znanstveni poligon, koji će u praktičnom smislu potpomoći izobrazbi studenata, ali i znanstvenih novaka.

Primarni cilj Fakulteta je uspostava Uzgojno edukacijskog centra u kojem će se provoditi selekcijski rad na sojevima ovce domaće pasmine pramenka za područje Federacije BiH.

Zahvaljujući pomoći Vlade Republike Hrvatske i suradnji s Udrugom proizvođača i prerađivača autohtonih sireva i mesa 'Pramenka' na 'Farmi Smiljanić' će se također instalirati i fakultetska oprema radi edukacije studenata i farmera u području dobivanja higijenski ispravne sirovine za preradu i proizvodnju naših autohtonih sireva.

Doc.dr.sc. Danijela Petrović izrazila je zadovoljstvo potpisanim ugovorom, jer je svojevrsna potvrda našeg rada u poljoprivrednoj proizvodnji, odnosno pokazatelj da se suvremena proizvodnja ne može zamisliti bez suradnje sa znanstvenim institucijama.

Najnovije je ono što je najstarije, dodao je Ilija Smiljanić, i zbog toga ćemo našu domaću pramenku ovim genskim centrom očuvati i zaštititi od nekontrolirane uvozne genetike, te u institucionalno kontroliranim uvjetima stvoriti izvrstan genetski potencijal, priopćeno je iz ovog fakulteta.

Kopirati
Drag cursor here to close