Jeste li blizu sreće?

Evo koliko je novca potrebno za sreću

Gospodarstvo / Flash | 13. 10. 2015. u 17:42 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osobe koje ne posustaju vjerujući da dolazi bolje sutra, imaju "deblji" novčanik.

Razmislite i sami, pogledajte one oko vas, uspješne u svojim poslovima, sigurno nisu namrgođeni baksuzi.

On smatra da novac čini čovjeka sretnim samo do iznosa od 75.000 dolara bruto po domaćinstvu godišnje.

Tu procjenu iznio je 2010. godine.

"Suma od 75.000 dolara vjerojatno je granica iznad koje rast dohotka neće više popraviti kapacitet individue u pogledu emotivnog života, kao što je vrijeme provedeno sa onima koji su mu dragi, izbjegavanje bola i bolesti i uživanje u slobodnom vremenu", zaključak je dva nobelovca, ovogodišnjeg Deatona i onog iz 2002. Amerikanca izraelskog porekla Danijela Kahnemana, javljaju agencije.

Kako bi došli do takvog zaključaka, dvojica eksperata su proučavali rezultate ankete američkog instituta Galup-Hiltvejs u kojoj je sudjelovalo tijekom 2008. i 2009. oko 450.000 američkih ispitanika.

O optimalnoj zaradi mnogo se pričalo 2010. godine zbog toga što je grčka kriza tada bila u punom jeku.

"Bi li pet godina poslije, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju ostao pri ovoj tvrdnji", pita se novinar lista Figaro.

"Ne može se tvrditi kako se Francuzi slažu s njegovim mišljenjem, jer je anketa provedena u ožujku ove godine pokazala kako oni smatraju da minimalna mjesečna suma po osobi treba biti 1.693 eura ili 3.500 eura po bračnom paru, a da se osoba smatra bogatom ukoliko ima minimum 5.000 eura mjesečnog dohotka", navodi Figaro, prenose Nezavisne.

Deaton se u svojoj prvoj izjavi po dobivanju velikog priznanja, kritički osvrnuo na nejednakost u svijetu.

"Kratkoročno, samo politička stabilizacija situacije u konfliktnim zonama može da riješi takav sticaj okolnosti (nejednakost u dohocima)", rekao je Deaton u intervju danom Nobelovoj Fondaciji po primanju priznanja.

Drugim riječima, sve dok politički lideri ne budu riješili geopolitičke konflikte, počevši od izbjegličke krize, nejednakost u dohocima će i dalje trajati, naveo je Deaton, a prenio francuski list Figaro koji je ocijenio da mu je značajno priznanje dodijeljeno u trenutku kada tema nejednakosti u raspodjeli dohotka predstavlja sve veću prijetnju svijetu.

Iznos od 75.000 dolara godišnje, ili mjesečno 6.250 dolara, je ekvivalent za sadašnjih 5.500 eura mjesečno po domaćinstvu, što je 2010. vrijedilo 4.900 eura, pošto je u međuvremenu dolar u odnosu na euro porastao više od 12 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close