Republika Srpska

Evidentirano poskupljenje alkohola i duhana

Gospodarstvo / Flash | 22. 10. 2014. u 12:34 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene proizvoda i usluga, koje se koriste za osobnu potrošnju, u Republici Srpskoj u rujnu su povećane u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku za 0,4 posto, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.

Najveći rast zabilježen je u odjelu alkoholna pića i duhan i to za 1,9 posto, zbog viših cijena cigareta (2,7 posto), potvrdila je na press konferenciji u Banjoj Luci direktorica Zavoda za statistiku RS-a Radmila Čičković.

Poskupljenje je zabilježeno i kod odjeće i obuće za 1,2 posto, usljed viših sezonskih cijena, a nešto manji rast zabilježen je u odjelima hrana i bezalkoholna pića, od 0,6 posto, rekreacija i kultura od 0,6, zdravstvo od 0,5 i stanovanje od 0,4 posto,javlja Fena.

U okviru odjeljka hrana i bezalkoholna pića najviše cijene evidentirane su kod voća i to 7,6 posto i povrća - 1,6 posto, zbog sezonskog karaktera cijena proizvoda sa ''zelenih'' tržnica, dok su cijene ostalih grupa hrane i pića posljedica uobičajenih fluktuacija, kao što su razdoblja početka ili kraja akcijskih popusta, nivelacije cijena i slično.

U ostom razdoblju prosječna neto plaća zaposlenih u RS-u iznosila je 831 KM, priopćila je Čičković.

U usporedbi s kolovozom ove godine, prosječna neto plaća isplaćena u rujnu realno je veća za 0,3 posto, dok je u odnosu na rujan 2013. realno veća za 2,5 posto.

''Do povećanja prosječne zarade došlo je uglavnom zbog isplaćene veće plaće u rudnicima i termoelektranama, gdje je zabilježen veći broj prekovremenih sati rada u rujnu ove godine u odnosu na prethodni mjesec'', navela je Čičković.

Najviša prosječna neto plaća u RS-u i dalje je u području financijske i djelatnosti osiguranja i iznosi 1.241 KM, dok najniže zarade imaju radnici administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti i iznosila je 503 KM,piše Fena.

Po podacima statistike, u RS-u je u rujnu industrijska proizvodnja u usporedbi s istim mjesecom prošle godine bila veća za 9,1 posto.

Broj zaposlenih u industriji u rujnu ove godine u odnosu na prosječan broj zaposlenih u 2013. veći je za 2,5 posto, u odnosu na isti mjesec prošle godine veći je za jedan i u odnosu na kolovoz ove godine za 0,5 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close