MMF diže paniku

Eurozoni prijeti nova recesija

Gospodarstvo / Flash | 10. 10. 2014. u 07:20 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde upozorila je da bi eurozona mogla ponovno pasti u recesiju, ukoliko ne budu poduzete odgovarajuće mjere da se to spriječi.

''Ne kažemo da se zona eura kreće ka recesiji, ali postoji ozbiljan rizik da se to dogodi ako ništa ne bude učinjeno'' rekla je Lagarde na godišnjoj konferenciji MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu, prenosi France Presse.

MMF smatra da postoji šansa od 35 do 40 posto da će europska monetarna unija pasti u novu recesiju, što nije beznačajan postotak, navodi Lagarde, dodajući da je recesiju moguće izbjeći ako zemlje koje imaju proračunski suficit, kao i one s deficitom, budu donosile prave odluke.

MMF je ranije ovaj tjedan snizio prognozu gospodarskog rasta eurozone na 0,8 posto u 2014. i na 1,3 posto u 2015. Međutim, uz rastuću prijetnju od deflacije i pad industrijske proizvodnje, čak i u najvećem europskom gospodarstvu - Njemačkoj, mogući su i lošiji gospodarski rezultati.

Lagarde je napomenula da se samo "skroman dio" ekonomskog usporavanja eurozone može pripisati krizi u Ukrajini i sankcijama EU i SAD Moskvi.

Glavni ekonomist MMF-a Olivier Blanchard upozorio je da bi dugotrajna ekonomska slabost eurozone mogla predstavljati veliki problem za svjetsko gospodarstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close