SSP/PS

Europska komisija uvodi BiH sankcije zbog Hrvatske?

Gospodarstvo / Flash | 04. 10. 2014. u 14:54 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija predložila je da se BiH uvedu sankcije zbog neprihvaćanja sporazuma o nastavku tzv. tradicionalne trgovine s Hrvatskom, potvrđeno je Dnevnom listu od izvora bliskog ovoj tematici.

Prema istom izvoru, prijedlog za uvođenje sankcija već je otišao prema svim relevantnim institucijama EU-a od kojih se sada očekuje odgovor.

- U slučaju da EU i BiH ne budu potpisali i privremeno primjenjivali sporazum o prilagodbi trgovinskih povlastica iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Privremenog sporazuma, povlastice odobrene BiH trebalo bi obustaviti od 1. siječnja 2016., navodi se u prijedlogu Europske komisije.

Prevedeno, ako ne nađemo zajednički jezik o problematici trgovinskih odnosa s Hrvatskom, naša zemlja mogla bi ostati bez mogućnosti izvoza na tržište Unije.

Podsjetimo, bh. strana u pregovorima s Komisijom i Hrvatskom stava je kako bi prihvaćanje onoga što traže naši susjedi značilo totalno uništavanje domaće proizvodnje. Pojašnjenja radi, Hrvatska je ulaskom u Uniju automatski izišla iz CEFTA-e, a time njezini izvoznici u BiH više ne uživaju carinske olakšice koje su imali do 1. srpnja 2013.

S obzirom da Hrvatska upravo u BiH svake godine izvozi milijarde eura vrijednu robu, na sve moguće načine žele izlobirati da i nakon ulaska u Uniju i dalje uživa sve beneficije kao da je članica CEFTA-e.

Predstavnici Unije i ranije su u nekoliko navrata isticali svoje razočaranje zbog zastoja u pregovorima u vezi prilagođavanja protokola SSP-a/PS-a koji se odnose na tradicionalnu trgovinu između BiH i Hrvatske. Tako su već ranije jasno kazali da će, ako ne bude dogovora, za našu zemlju biti suspendirane autonomne trgovinske mjere.

Naš pregovarački tim te Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i nakon toga kategorički poručuju kako bi prihvaćanje onoga što od nas traži Komisija i Hrvatska izazvalo daleko veću štetu po ekonomiju nego što bismo bili eventualno pogođeni ako EU zaista BiH suspendira autonomne trgovinske mjere.

Međutim, određeni dio ekonomskih stručnjaka smatra kako ovakav stav domaćih vlasti može biti poguban za BiH. Prema tim mišljenjima, već početkom 2015. neizbježno je očekivati sankcije zbog navedene problematike, a posljedice koje bismo zbog uvođenja sankcija osjećali kudikamo su gore od onih koje bismo zasigurno imali od tradicionalne trgovine s Hrvatskom.

Prema tome, jasno je kako se radi o vrlo osjetljivoj temi te kako bh. pregovarači i institucije vlasti moraju dobro odvagnuti svaki potez koji budu vukli. Za sada niti jedna strana nije niti milimetra ustuknula od svojih stavova, tako da ne trebamo očekivati da će se ovaj problem riješiti u skorije vrijeme.

Kopirati
Drag cursor here to close