Propali milijuni eura

Europa razočarana: BiH nije u stanju uzeti novac

Gospodarstvo / Flash | 26. 07. 2016. u 15:28 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog nepostizanja dogovora vlasti u Bosni i Hercegovini o potrebnim koracima na realizaciji projekata, Europska unija je suspendirala 4.5 milijuna eura izdvojenih za projekte pomoći turizmu i uvođenju sustava upravljanja kvalitetom (QMS) u mala i srednja poduzeća (SME) u Bosni i Hercegovini (BiH).

Cilj ova dva projekta za izgradnju kapaciteta bio je pružanje podrške gospodarskom rastu u zemlji preko sektora malih i srednjih poduzeća i turizma, najkonkurentnijih gospodarskih grana u BiH.

Da bi se ovim sektorima pružila daljnja podrška, potreban je jasan politički dogovor o predmetu aktivnosti, uključujući i odobravanje relevantnih projektnih izvještaja i usuglašen način za realizaciju projekata.

Nepostizanje dogovora ne znači samo potencijalan gubitak sredstava EU u iznosu od 4,5 milijuna eura. Moguće su i implikacije na raspodjelu milijuna eura sredstava EU za gospodarski razvoj iz IPA 2, glavnog programa EU za financijsku pomoć BiH u razdoblju 2014–2020. godine.

Komentirajući suspenziju sredstava, zamjenik šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini dr. Renzo Daviddi je izjavio kako su ''razočarani što Bosna i Hercegovina nije u stanju uzeti novac koji joj je stavljen na raspolaganje.

''I u lipnju smo bili prisiljeni da obustavimo pet milijuna eura izdvojenih za projekte u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Samo mjesec dana kasnije, moramo suspendirati dodatne milijune eura za dva jednako važna sektora – mala i srednja poduzeća i turizam.

EU neprekidno naglašava da Bosna i Hercegovina riskira da zaostane za ostalim zemljama u regiji. Ovo je i ekonomsko i političko pitanje – ostale zemlje zapadnog Balkana predano rade na uvođenju europskih standarda kvaliteta i pripremi ulaganja za veći ekonomski rast.

Iako je EU čvrsto opredijeljena da pomogne Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu, istovremeno je potrebno da osiguramo efektivno korištenje sredstava koja izdvajaju porezni obveznici država članica EU. Ova sredstva mogu ponovo biti mobilizirana samo uz jasan i dokazan dogovor o projektnim aktivnostima'', rekao je Daviddi.

Bosna i Hercegovina još uvijek ima prostora da postigne dogovor. Odbor EU–BiH za praćenje IPA sastat će se 10. rujna 2016. godine i razmotriti da li će projekti biti okončani, ili će se, ukoliko se ostvare potrebni preduvjeti, ići dalje sa njihovom realizacijom.

Kopirati
Drag cursor here to close