Kazna

Europa kažnjava energetske projekte u BiH

Gospodarstvo / Flash | 22. 08. 2014. u 08:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tajništvo Energetske zajednice predložio je Vijeću ministara Europske unije da obustave svu financijsku podršku organima i kompanijama u BiH za bilo koji od energetskih projekata koji su trebali biti realizirani na području BiH i to na razdoblje od najmanje godinu dana, objavila je Federalna televizija.

Na popisu projekata od Interesa Energetske zajednice našli su se kombinirana Toplana i Elektrana KTG Zenica, Hidroelektrana Dabar, Hidroelektrana Dubrovnik (Faza 2), Hidroelektrana na gornjem i srednjem toku Drine,-400 kV električni nadzemni vod (strujni dalekovod) Banja Luka – Lika (HR), 400 kV električni nadzemni vod (strujni dalekovod) Pljevlja (ME) – Višegrad, Interkonektor plinovoda Slobodnica – Bosanski Brod – Zenica, Interkonektor plinovoda Ploče – Mostar – Sarajevo/Zagvozd – Posušje/Travnik te Interkonektor plinovoda Lička Jesenica – Tržac – Bosanska Krupa, a novac od Energetske zajednice EU za ove projekte BiH neće dobiti.

"Europska unija je, u skladu s Članom 6 Ugovora, pozvana da poduzme adekvatne mjere za suspenziju financijske pomoći date Bosni i Hercegovini u sektorima obuhvaćenim Ugovorom o Energetskoj zajednici", navodi Federalna televizija i dodaje kako će BiH biti kažnjena jer djeluje entitetski, ''a ne državno ponovo''.

U Izvještaju Energetske zajednice navodi se kako BiH nije uspjela ispoštovati zakon Zajednice za energetiku za sektor plina, posebno kada se radi o razdvajanju, pristupu za treću stranu, tarifikaciji i formiranju regulatornih organa još od 2006. godine, kada je Sporazum stupio na snagu.

''Zapravo, ovo je najistrajniji prijestup koji se može zamisliti", navodi se u Izvještaju i dodaje kako su nas upozoravali u više navrata s različitih razina, Vijeća ministara, Stalne grupe na visokoj razini, ali bez rezultata.

Posljednji put 30. svibnja ove godine bili smo upozoreni da BiH ne ispravlja svoj prijestup, niti se obvezuje na jasan i kredibilan put, navodi Federalna televizija dodajući kako je sljedeći sastanak Vijeća ministara EU u Ukrajini 23. rujna, te da je prijedlog sankcija je već uvršten na dnevni red.

Kopirati
Drag cursor here to close