Privlačnija valuta

Euro će postati ponuda koja se neće moći odbiti

Gospodarstvo / Flash | 23. 05. 2017. u 15:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija želi učiniti euro privlačnijim za članice Europske unije koje još uvijek nisu prihvatile evropsku valutu, poručio je evropski komesar za ekonomiju, javlja Reuters. Namjera je učiniti EU još čvršćom nakon izlaska Velike Britanije. Prijedlog će biti objavljen sljedeći tjedan, a u sklopu razmatranja budućnosti eurozone, a što je dio nastojanja da se oživi Unija usprkos Brexitu i usponu euroskepticizma.

''Napravit ćemo okvir u kojem je dovoljno privlačan. On će biti, da se izrazim kao u filmovima, ponuda koju nećete moći odbiti'', rekao je povjerenik Pierre Moscovici novinarima koji su tražili detalje o njegovom prijedlogu za „kompletiranje ekonomske i monetarne unije do 2025. godine.“

Članice Unije, osim Velike Britanije i Danske su se obavezale prihvatiti euro, ali nema roka da to učini. Moscovici je pojasnio da bi zemlje trebale postupno napredovati ka usvajanju eura kao valute, te da EK nema ovlasti da ih na to primora.

U nekim državama EU, javnost je protiv uvođenja eura. U Poljskoj recimo 57 posto građana je protiv uvođenja eura, dok su građani Hrvatske, Mađarske i Rumunjske većinom za uvođenje eura.

Kopirati
Drag cursor here to close