pozicioniranje

Eugenu Šušku mjesto ravnatelja Agencije za bankarstvo FBiH?

Gospodarstvo / Flash | 30. 10. 2015. u 18:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako kadroviranje u županijskim, federalnim i državnim “zlatnim kokama” nije niti izbliza gotovo, jasno je ukoliko pročitate bilo koje izvješće nakon okončanja sjednica vlada ili Vijeća ministara BiH.

Isto tako, u medijima je i dalje, više od godinu dana nakon općih izbora, top tema tko će biti ravnatelj SIPA-e, Razvojne banke FBiH, Agencije za bankarstvo FBiH, kao i brojnih drugih agencija. Upravo za te pozicije još uvijek nažalost traje najveća unutarstranačka borba kod svih stranaka na vlasti, jer svaka frakcija ima svoga kandidata, dok se mnoge važnije stvari ostavljaju po strani.

Prema informacijama koje je prenio FTV, a koje su Dnevnom listu potvrđene od izvora bliskog ovoj tematici, Eugen Šušak biti će novi ravnatelj Agencije za bankarstvo u Federaciji.

Tko je Eugen Šušak?

Tako će, ukoliko je vjerovati ipak još uvijek nepotvrđenim informacijama, Šušak na čelu navedene Agencije zamijeniti Zlatka Barša koji je na čelu te institucije čak od 1996. godine.

O Šušku se pak u javnosti malo zna, a otkako se pojavio na političkoj sceni, najčešće ga se znalo po tome što je nećak bivšeg hrvatskog ministra obrane Gojka Šuška. U javnosti se prvo počinje spominjati kada je obnašao mjesto savjetnika ravnatelja Kliničke bolnice u Mostaru, a kada je Vjekoslav Bevanda postao predsjedatelj Vijeća ministara BiH, “transfer” u tu instituciju ostvaruje i Šušak i to na mjesto predstojnika Ureda predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Nakon što je Bevandi istekao mandat, ali ne i staž u Vijeću ministara, jer postaje ministar financija i trezora BiH, s njim ide i Šušak, koji i trenutno obnaša savjetničku funkciju u Bevandinom uredu. Po zanimanju je politolog. Kako navodi FTV, Šuška su ranije povezivali s mjestima premijera Zapadnohercegovačke županije, kao i ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Posao iz snova

Inače, Agencija za bankarstvo FBiH javnosti je najpoznatija po enormnim plaćama za bh. standarde, u kojima je realna prosječna plaća, bar prema tvrdnjama nevladinog sektora, između 500 i 600 maraka, dok je prosječna plaća u Agenciji pozamašnih 3500 maraka. Zbog toga, ova je Agencija jedan od najpoželjnijih poslodavaca u našoj zemlji. Prema tome, može se reći kako radnicima uopće nije loše, a rukovodstvu je svaki dan “kao Božić u Beču”.

Naime, dosadašnjem ravnatelju Baršu plaća je konstanto rasla s godinama staža počevši od pet, šest pa sve do devet tisuća maraka, a neki mediji su objavljivali podatke kako je za pojedine mjesece Barš naplaćivao i više od 11 tisuća maraka.

Još prošle godine u javnost je isplivao podataka kako u ovoj Agenciji radi gotovo 100 osoba, što je prema mnogima previše za obim posla koji obavljaju. Među zaposlenicima se, prema tim izvorima, nalaze sinovi, kćerke, supruge i druga rodbina brojnih najutjecajnijih političkih i javnih osoba, prenosi Dnevni list.

Jesu li zapošljavani po kvalitetama i stručnosti, ili pak po podobnosti ili vraćanju nekih usluga, prosudite sami.

Kopirati
Drag cursor here to close