BiH pred bankrotom

EU tiska milijarde bez pokrića, dobar dio tog novca se prelije u BiH

Gospodarstvo / Flash | 28. 05. 2015. u 11:41 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosni i Hercegovini neophodno je milijardu KM kako bi nastavila normalno funkcionirati i jedini spas joj je u aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Stručnjaci to ocjenjuju krajnje pogubnim i samo odlaganjem neizbježnog financijskog kolapsa, koji se u postojećem ekonomskom i gospodarskom okruženju ne može izbjeći.

Iako je do službenih podataka o deficitima proračuna teško doći, procjene su da je proračun FBiH u deficitu 684 milijua KM, a proračun RS oko 500 milijuna KM. To je nedavno rekao i Vjekoslav Bevanda, ministar financija i trezora BiH, ističući da je pitanje je li to stvarno stanje ili je situacija još gora. Prema neslužbenim informacijama, naime, pored deficita, FBiH ima i neizmirenih obaveza od oko 400 milijuna KM.

S obzirom na katastrofalno stanje u financijama BiH, u narednih nekoliko mjeseci mogu se očekivati velika previranja, a iz stava jednog visokog i dobro upućenog diplomata s kojim su razgovarali novinari Nezavisnih novina proističe da će vlast na svim nivoima u BiH uspjeti formirati ili zadržati one stranke koje od rujna uspiju osigurati novac za proračune.

Kalkulacija

Ovaj diplomat ocijenio je da je potpuno nebitno tko će preći iz jedne stranke u drugu, tko je "kupljen" ili tko kalkulira s prelaskom iz jedne koalicije u drugu, već da je jedino bitno koja vlast ili politička grupa će do kraja rujna uspjeti osigurati financijsku pomoć, s obzirom na to da svi proračuni imaju veliki manjak.
Stručnjaci ističu da su pred BiH tri moguća scenarija, od kojih su dva manje vjerojatna. Prvi i najizvjesniji je novi aranžman s MMF-om, drugi manje izvjestan je drastično rezanje javne potrošnje, a treći gotovo nemoguć scenarij je tiskanje novca.

"Godinama stvaramo obveze koje ne možemo pokriti. Nisam sarkastičan, ali raduje me ova situacija, jer ne može dugo trajati i mora doći do pucanja balona koji je napravljen. Novac od MMF-a može samo produbiti krizu i odgoditi je na neko vrijeme, a ukoliko ne bude te milijarde u narednom razdoblju, produbit ćemo nelikvidnost, proračuni će kasniti u plaćanju obaveza sve više, a FBiH već ima probleme s isplatama penzija jer nema novca", rekao je Izudin Kešetović, profesor Ekonomskog fakulteta u Tuzli.

U Ministarstvu financija i trezora BiH nadaju se novom aranžmanu s MMF-om, a kako je rekao nedavno ministar Vjekoslav Bevanda, milijarda je minimum koji bi sanirao proračune u BiH.

"Da budem iskren, pomalo sam iznenađen zašto sada, tijekom posljednje posjete nije bio završen pregled s obzirom na to da je Misija MMF-a bila u punom kapacitetu. Nadao sam se zaključenju aranžmana", rekao je nedavno Bevanda.

Spas

Inače posljednji put BiH je "spašena" zahvaljujući aranžmanu s MMF-om iz 2012. godine, vrijednom 1,2 milijarde KM, s tim da je od toga ukupno povučeno 960 milijuna KM. Ovaj aranžman bit će zaključen, a već 10. lipnja, za kada je zakazana nova posjeta MMF-a BiH, bit će riječi o novom aranžmanu. Kako stvari sada stoje, pregovarati će se o milijardi KM.

"To je upadanje u dužničku klopku iz koje se teško izvlači. Zemlja se zadužuje sve dotle dok ne može da plati svoj dug i na kraju dolazi u situaciju rasprodaje, ne samo svoje imovine, nego i teritorije", rekao je profesor emeritus Vujo Vukmirica.
On naglašava da BiH ne može ni tiskati novac s obzirom na upravljanje putem karensi borda i čvrstu vezu između KM i eura, te da bi najmanje koristi od toga imala BiH.

"EU već tiska milijarde bez pokrića i dobar dio tog novca se prelije i u BiH s obzirom na čvrstu vezu KM i eura", kazao je Vukmirica.

Kada je u pitanju financijska situacija u BiH, zanimljivo je da ni političari nisu optimistični, a pojedini čak ističu da je bankrot neizbježan.

Posljedice

"BiH je pred bankrotom, prije svega entiteti, i to je posljedica neodgovorne politike. Aranžman s MMF-om, ako ga bude, samo će prolongirati propast i rješenje treba tražiti na drugim izvorima, prije svega fondovima EU i privlačenju investicija, ali investitori nailaze na zatvorena vrata kod entitetskih vlada", rekla je Aleksandra Pandurević, član Komisije za financije i proračun Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Slično misli i Ljilja Zovko, predsjedavajuća Komisije za financije i proračun Doma naroda parlamenta BiH, koja kaže da BiH u financijskom smislu teško može opstati bez aranžmana s MMF-om.

"Domaći izvori financiranja su nas doveli do ovoga sada i ogromnih deficita. Odavno upozoravamo da je to pogrešno, ali BiH je i utemeljena na osnovu tih stranih kredita", naglasila je Zovko.

Kopirati
Drag cursor here to close