Povijesni primjer

EU mora dati šansu da u Grčkoj završi noćna mora

Gospodarstvo / Flash | 27. 01. 2015. u 13:49 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Alexis Tsipras, predsjednik Syrize, novi je premijer Grčke. Bit će prvi europski vođa koji je izabran zbog eksplicitnog obećanja da će promijeniti politiku štednje koja je na snazi od 2010. Naravno, mnogi će ga upozoravati da zaboravi na obećanja i ponaša se "odgovorno".

''Grčka je, naime, 2010. sklopila sporazum s Međunarodnim monetarnim fondom kojim je dobila zajam koji će je spasiti od bankrota, a zauzvrat je pristala na asketizam i reforme. To je nevjerojatan dokument, na najgori mogući način'', piše kolumnist New York Timesa Paul Krugman.

"EU Trojka" pod geslom praktičnosti i realističnosti Grke je bacila na koljena i oni su posljednjih godina skupo plaćali zablude elite. Već kad je potpisala ugovor Grčka je bila u recesiji, projekcije su pokazivale da je ugovor gotovo beznačajan i da će se država već 2012. oporaviti. Čak se predviđalo i smanjivanje nezaposlenosti.

No, kad se sporazum počeo provoditi postao je ekonomska i ljudska noćna mora.

Svake godine Grčka je sve dublje tonula, a dno je dostigla u 2014. Nezaposlenost je 28 posto, a u državi je nezaposlenih mladih čak 60 posto.

''Što je pošlo po zlu'', pita se i objašnjava Krugman.

''Često se govori da Atena nije ispunila obećanja i nije smanjila troškove. Ništa ne može biti dalje od istine. Država je napravila strašne rezove u javnim službama, ukinula brojne državne službe i ukinula socijalne olakšice. Ipak, to Grcima nije ništa pomoglo.

Originalne projekcije su bile tako optimistične jer su se tvrdoglavi dužnosnici zanosili fantastičnim brojkama. I Europska komisija i Europska centralna banka su htjele vjerovati u bajku tvrdeći da će uništavanje radnih mjesta i smanjivanje troškova potaknuti privatni sektor. MMF je bio oprezniji, ali je isto podcijenio štetu koju štednja radi'', piše New York Times.

''Na kraju, da je Trojka stvarno bila realna, trebala je reagirati nakon dvije godine kad je vidjela da traži nemoguće. MMF nema niti jedan povijesni primjer sličan grčkom u kojem je s namjerom da se otplati kredit putem štednje država prošla bez golemog duga i inflacije, dodaje američki kolumnist.

Sad kad je Tsipras pobijedio, europskim funkcionarima će biti savjetovano da preskoče lekcije tražeći od njega odgovornost i provedbu sporazuma. Činjenica je da su oni izgubili svoj kredibilitet, program koji su nametnuli Grčkoj nikad nije imao smisla i nije bilo šanse da uspije. Najveći problem sa Syrizom može biti da ona nije dovoljno radikalna. Oslobođenje duga i smanjenje štednje možda neće biti dovoljni za oporavak. Nejasno je što grčka vlada uopće može napraviti osim da napusti euro, što građani još nisu spremni, navodi New York Times.

Američki kolumnist zaključuje da je Tsipras tražeći promjenu puno realističniji od dužnosnika koji žele nastavak agonije. Ostatak Europe mora Tsiprasu dati šansu da završi noćnu moru svoje države.

Kopirati
Drag cursor here to close