Dogovor s Putinom

EU je spremna pregovarati za plin

Gospodarstvo / Flash | 17. 04. 2014. u 16:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso poslao je pismo u ime EU-a i svih 28 zemalja članica ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u kojem se izražava spremnost za razgovore s Rusijom o opskrbi plinom. "Europska unija se slaže s vašim prijedlogom konzultacija s Ruskom Federacijom i Ukrajinom o sigurnosti opskrbe i tranzita plina", kaže se u Barrosovom pismu Putinu, koje je objavila Komisija.

To je odgovor na pismo koje je Putin poslao čelnicima 18 europskih država, od kojih su 13 članice EU-a, među njima i Hrvatska. Barroso je upozorio Putina, koji je zaprijetio da će prestati s isporukom plina Ukrajini ako ona unaprijed ne plati plin, da je tu riječ o ugovorima koji se moraju poštovati.

"Takav razvoj događaja predmet je ozbiljne zabrinutosti jer u sebi nosi opasnost prekida dotoka plina u Europsku uniju i druge partnerske zemlje te bi ugrozilo skladištenje plina u Ukrajini za sljedeću zimu. Što se tiče opskrbe Europe plinom, želio bih podsjetiti da su ugovori o opskrbi sklopljeni između Gazproma i europskih kompanija. Dakle, ostaje obveza Gazproma da osigura opskrbu u traženim količinama kako je utvrđeno u ugovoru o opskrbi", navodi Barrroso.

Kopirati
Drag cursor here to close