Kolegijalnost

Erjavec: Upozorio sam EU da je BiH potreban specifičan pristup

Gospodarstvo / Flash | 10. 10. 2016. u 07:36 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina i Slovenija imaju tradicionalno prijateljske odnose. BiH nam je važan ekonomski partner, a moja posjeta Sarajevu ima za cilj da jačamo naša gospodarstva, suradnju u oblasti turizma, trgovinske veze, investicije, uključujući i suradnju na trećim tržištima - izjavio je za "Dnevni avaz" ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec, uoči današnje posjete Sarajevu gdje će održati niz bilateralnih sastanaka s bh. dužnosnicima.

Ističe da njegova posjeta BiH dolazi samo nekoliko tjedana nakon što je Vijeće EU Europskoj komisiji naložilo izradu mišljenja o članstvu BiH u EU.

''Ponosan sam da je to postignuto, a i Slovenija je uložila velike napore. U proljeće 2014. sam svoje kolege ministre u EU upozorio da je BiH potreban specifičan pristup'', kazao je Erjavec.

Naglasio je ogroman značaj nastavka implementacije reformskog kursa BiH te implementacije Akcionog plana Reformske agende.

''Ja sam uvjeren da je BiH u stanju završiti sve potrebne reforme, ekonomske, socijalne, pravosudne te reforme u mnogim drugim područjima. Važno je da ovaj rad nastave svi koji žele bolju budućnost BiH. Vaša država se može osloniti na podršku Slovenije'', naglasio je Erjavec.

Podvlači da je Sloveniji Bosna i Hercegovina važan ekonomski partner te da se ponovo postižu rekordni rezultati u trgovinskoj razmjeni iz perioda prije krize.

''Mi ćemo nastaviti suradnju na razvojnim projektima, a posebnu pozornost želimo posvetiti mladim ljudima koji trebaju bolju perspektivu i mogućnost'', rekao je Erjavec.

Dodao je da mu je posebno drago da će nove prostorije slovenskog veleposlanstva biti otvorene na dan kada pada 20. godišnjica otvaranja ovog veleposlanstva u našoj državi te na dan 25. godišnjice samostalnosti Slovenije.

Kopirati
Drag cursor here to close