Gigant u problemima

Energoinvestu blokirani računi

Gospodarstvo / Novac | 20. 09. 2017. u 07:09 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekadašnji industrijski gigant, sarajevski "Energoinvest", suočen je sa blokadom svih transakcijskih računa, čime je u pitanje dovedeno njegovo poslovanje, odnosno nastavak svih ranije započetih projekata, piše Dnevni avaz.

Računi ove kompanije blokirani su još 7. rujna.

Da je "Energoinvest" pred kolapsom i da mu prijeti blokada, kako tvrdi ovaj list, potvrđuje i financijski izvještaj za pola godine, koji je objavljen 23. lipnja i u kojem su utvrđeni veliki gubici i pad prihoda.

Prema istom izvoru, revizori su utvrdili da bez novih projekata "Energoinvestu" prijeti propadanje. Gubitak ove tvrtke u prvoj polovici godine iznosi 5,9 milijuna KM, a pad prihoda 13,7 milijuna KM.

Ova tvrtka nije u stanju isplatiti ni plaće, a posljednju plaću radnici su dobili za travanj. Prihodi od 2013. godine do danas manji su za 167 milijuna KM.

Federalni ministar energije, rudarstva i iindustrije Nermin DŽindić potvrdio je da Uprava "Energoinvesta" traži kredit od Razvojne banke Federacije BiH /FBiH/ u iznosu od 3,5 miljuna KM.

"Energoinvest" je glavni nositelj ratnog duga za ruski plin i glavni pregovarač sa "Gazpromom" o opskrbi FBiH ovim energentom.

Ruska strana nedavno je upozorila BiH da treba isplatiti 98 milijuna KM na ime duga za plin.

Kopirati
Drag cursor here to close