Summit u Neumu

Energetski sektor jedan od najvećih potencijala za budućnost BiH

Gospodarstvo / Flash | 15. 04. 2015. u 09:34 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reforma energetskog sektora, obnovljivi izvori energije, energetska efikasnost i liberalizacija tržišta električnom energijom okosnica su Energetskog summita koji je u organizaciji američke vlade, posredstvom USAID-a, počeo u Neumu.

''Kad razmišljam o budućnosti Bosne i Hercegovine vidim da postoje šanse. Ovdje postoje sektori neiskorištenog potencijala, a u sektoru energetike postoji jedan od najvećih potencijala za budućnost BiH'', rekao je Nickolas Hill, otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH, te istaknuo kako je BiH jedan od samo dva izvoznika električne energije u jugoistočnoj Europi, dok je u posljednjih pet godina kroz izvoz električne energije zaradila oko 1,5 milijardi eura.

Nepovoljna klima za investicije

Na Energetskom summitu, koji USAID-ov projekt za investiranje u enetgetski sektor organizira uz pokroviteljstvo državne i entitetskih regulatornih komisija, Hill govori kako je upravo bh. politički lideri moraju dramtično ubrzati napredak prema punoj implementaciji trećeg paketa zahtjeva Energtske zajednice te kako su potrebne konkretne aktivnosti kako bi se deblokirao potencijal energetskog sektora i otvorila toliko potrebna radna mjesta i privukle investicije u BiH.

‘’Prije skoro deset godina BiH je potpisala Sporazum o energetskoj zajednici, obvezujući se na brojne reforne energetskog sektora. Nema sumnje da BiH treba odati priznanje za kolektivni napredak koji je do sada postignut, međutim, s obzirom na količinu posla koju još uvijek treba odraditi da bi se u potpunosti ispunile obveze iz Sporazuma, želim iskoristiti ovu priliku i snažno potaknuti novoizabrane vlasti i energetski sektor da ponovno pokrenu i podrže snažnu dinamiku reforme energetskog sektora’’, rekao je otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH te dodao da je,kao što je to slučaj u cijeloj ekonomiji BiH, problem za investiranje poprilično nepovoljna klima.

Ojačane elektroprivrede u BiH

Direktor USAID projekta za Investiranje u sekotr energije, Ognjen Marković, govori kako su ovaj summit zamislili i kao predstavljanje projekta ali i kao razmjenu mišljenja sudionika u energetskom sektoru o aktualnim pitanjima.

‘’Ono što ovaj summit može doprinjeti jeste da se čuju mišljenja stručnjaka u energetskom sektoru i da se ona formuliraju adekvanto kako bi oni zaduženi za izradu takve strategije znali što je mišljenje šire energetske javnosti’’, govori Marković te dodaje kako nije siguran koliko bh. dužnosnici uopće imaju razumijevanja za ova pitanja.

Šef Odjela za politiku i ekonomiju Delagacije EU u BiH Jan Snaidauf rekao je da je od ključnog značaja za ovaj sektor da bh. legislativa bude usklađena s trećim EU energetskim paketom te da budu ojačane elektroprivrede u BiH, kao i regulatorne agencije.

Predsjedavajući Državne regulatorne komisija za električnu energiju Nikola Pejić naglasio je da očekuje da će na summitu biti doneseni konkretni zaključci koji bi poslužili kao smjernice za energetski sektor u BiH.

Na dvodnevnom Summitu bit će organizirane i tehničke sesije o aktualnim temama poput smanjenja emisija elektrana u BiH, proizvodnjom električne energije iz biomase, novim ulogama operatora distributivnih sustava, te integracijom obnovljivih izvora električne energije u tržište. Do danas je vlada SAD-a, prvenstveno putem USAID-a, osigurala 1.6 milijardi dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close