vizija budućnosti

Energetske politike osigurat će energetsku neovisnost BiH

Gospodarstvo / Flash | 30. 11. 2015. u 14:03 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa organizacija civilnog društva predstavila je, u okviru SEE SEP programa povodom pregovora o klimatskim promjenama koji su počeli danas u Parizu, Energetski model za jugoistočnu Europu za 2050. godinu u formi internetske video igrice.

Organizacije tvrde da zemlje jugoistočne Europe mogu imati čišći, pravedniji i efikasniji energetski sustav, koji bi također bio otporan i na buduće klimatske promjene.

Model je rezultat rada tima međunarodnih stručnjaka koji su surađivali s regionalnim organizacijama civilnog društva. Predstavljen je u formi interaktivne web aplikacije dostupne na internetu, a koja svakome od nas dozvoljava da izaberemo vlastitu energetsku budućnost.

Kreirajući svoju viziju energetske budućnosti, svatko tko isproba model moći će vidjeti da je moguće praviti razumne izbore o energetskoj budućnosti jugoistočne Europe.

''Informiranje javnosti o odlukama koje se tiču budućnosti njihovih energetskih sustava, bitno je za Energetsku zajednicu. Ova video igrica o energiji je izvrstan alat koji javnosti kompleksno pitanje objašnjava na jednostavan i zabavan način'', kazao je direktor Energetske zajednice Janez Kopač.

Model nudi širok izbor scenarija, od nastavljanja trenutne prakse kojom se i dalje eksploatira sav postojeći ugalj i ne investira se u obnovljive izvore energije, do scenarija koji je kompatibilan s ciljevima Europske unije (EU), i koji demonstrira da je tehnički izvodivo imati efikasne i niskougljične energetske sustave.

Upravo je drugi scenarij u skladu s ciljem EU, po kojem se staklenički plinovi do 2050. godine trebaju smanjiti za 80 posto, a to se, po tehničkoj verziji modela, također može uraditi i na ekonomičan način.

''Činjenice govore da je ovaj put moguć. Ono što je sada potrebno su vizija, politička volja i predanost naših izabranih predstavnika. Bilo koja razumna vlada bi trebala željeti pravedniji, čišći i efikasniji energetski ustav za svoje građane'', rekao je direktor Fondacije SEE Change Net Garret Tankosić-Kelly.

Političari iz regije danas su se pridružili svjetskim liderima u Parizu kako bi pokazali podršku pregovorima na globalnom sastanku o klimatskim promjenama. Oni bi trebali održati svoju riječ kada se vrate natrag u svoje države, jer praksa pokazuje da aktivnosti vezane za borbu protiv klimatskih promjena u jugoistočnoj Europi mahom ostaju samo na riječima.

Nedavno objavljene obveze država u pogledu smanjenja emisija stakleničkih plinova su posljednji primjer, a obzirom na to da sve zemlje u regiji, osim Albanije, planiraju povećati, a ne smanjiti, emisije stakleničkih plinova.

''Proces dekarbonizacije bh. gospodarstva, ulaganje u obnovljive održive izvore energije, energetsku efikasnost, pametnu infrastrukturu i logistiku, zaštitit će okoliš i zdravlje, otvoriti nova radna mjesta i ispuniti EU norme i ciljeve koji su pred nama'', izjavio je predsjednik Fondacije CPI iz Sarajeva Zoran Ivančić.

Dodao je da će takve energetske politike omogućiti i demokratizaciju energetskog sustava i osigurati energetsku neovisnost BiH u sve složenijim geopolitičkim previranjima'', priopćeno je iz Centra za zastupanje građanskih interesa - Fondacije CPI.

Kopirati
Drag cursor here to close