Moratorij ne vrijedi

Elektroprivreda tvrdi: Zapošljavamo po planu i zakonu

Gospodarstvo / Flash | 27. 11. 2015. u 11:24 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapošljavanje novih kadrova odvija se sukladno zakonu i planu, a prema potrebama poduzeća, rečeno je za Bljesak.info iz Elektroprivrede HZ HB na upit o novim masovnim upošljavanjima unatoč odluci Vlade Federacije da se uvede moratorij na nova zapošljavanja u državnim poduzećima.

''Sa zadovoljstvom Vam mogu reći, da svi procesi u poduzeću teku sukladno važećim zakonima koji reguliraju pojedinu materiju. Kako proizvodnja električne energije, distribucija i opskrba naših potrošača, tako i umirovljenja i zapošljavanje novih kadrova odvija se sukladno zakonu i Planu a prema potrebama poduzeća'', rekla je za Bljesak.info Marija Buntić iz Odjela za odnose s javnošću Elektroprivrede HZHB.

No, posljednih mjeseci iz poduzeća dolaze informacije o masovnim zapošljavanjima, a pojedini mediji govore kako se zapošljava po rodbinskim vezama te da se na određena radna mjesta postavljaju kadrovi koji školskom spremom nisu obučeni za pozicije na koja se upošljavanju.

Podsjećamo, nova Vlada Federacije kao jednu od mjera ušteda u proračunu uvela je moratorij na nova zapošljavanja državnih službenika i namještenika do kraja ove godine.

Moratorijem je naloženo da ne smije biti raspisan ni jedan natječaj za radno mjesto u institucijama koje se financiraju iz entitetskog proračuna, a odnosi se na zapošljavanje državnih službenika i namještenike te zapošljavanja u javnim poduzećima.

No, službene brojke, koje je objavio Istinomjer, govore kako je u 2014. godini, u javnom sektoru prosječno je bilo zaposleno 48.497 osoba, da bi se taj broj u lipnju 2015. popeo na 48.889.

''Nakon formiranja Vlade FBiH, broj zaposlenih se u mjesecu travnju smanjio za 47, da bi već u svibnju, i pored moratorija na zapošljavanje porastao za 114, na rekordnih 48.998 zaposlenih – broj koji nije zabilježen nijednom u prethodnih 15 mjeseci'', navodi Istinomjer.

Kopirati
Drag cursor here to close