Novi proizvodni objekt

Elektroprijenos BiH: Prvi ugovor o priključenju na prijenosnu mrežu

Gospodarstvo / Flash | 27. 01. 2015. u 13:32 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija "Elektroprijenos BiH" a.d. Banja Luka potpisala je prvi ugovor o priključenju na prijenosnu mrežu novog proizvodnog objekta, a nakon donošenja Pravilnika o priključku od Državne regulatorne komisije za električnu energiju.

Ugovor je potpisan sa poduzećem "Hidroinvest" d.o.o. Rogatica, a radi se o priključenju malih hidroelektrana (MHE) "Ustiprača" i "Dub", ukupne instalirane snage 16,3 megawat (MW) i godišnje proizvodnje 80 gigawat sati (GWh), priopćeno je iz ''Elektroprijenosa BiH''.

Procedura priključenja je prevedena u skladu sa Pravilnikom o priključku, u okviru koje je urađen i Elaborat tehničkog rješenja priključka kojim je određen način priključenja na prijenosnu mrežu 110 kilovolta (kV).

Plasman električne energije iz MHE "Ustiprača" i MHE "Dub" u prijenosnu mrežu će se vršiti putem postrojenja 35/110 kV „Dub“, koje je locirano neposredno pored trase postojećeg dalekovoda 110 kV Višegrad - Goražde 2.

Izgradnja priključnog dalekovoda, kojim se postrojenje 'Dub' povezuje na prijenosnu mrežu je, uz suglasnost 'Elektroprijenosa', povjerena poduzeću "Hidroinvest" d.o.o. Rogatica.

"Elektroprijenos BiH" će vršiti nadzor nad izgradnjom priključnog dalekovoda u svim fazama njegove izgradnje.

Planirano je da se priključni dalekovod i postrojenje 'Dub' završe do kraja 2015. godine, kada će se na ovo postrojenje priključiti i u pogon pustiti MHE 'Ustiprača' instalisane snage 6,9 MW i planirane godišnje proizvodnje 36 GWh.

Iz 'Elektroprijenosa BiH' je priopćeno da je MHE 'Dub' instalirane snage 9,4 MW i planirane godišnje proizvodnje 44 GWh, a bit će biti priključena i puštena u pogon 2016. godine.

Ukupna odobrena snaga koja će se predavati u prijenosnu mrežu iznosi 16,3 MW.

Kopirati
Drag cursor here to close