Podrška

Ekonomsko osnaživanje žena doprinosi njihovoj ravnopravnosti u društvu

Gospodarstvo / Novac | 30. 08. 2017. u 13:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skoro 300 nezaposlenih žena iz sedam bh. općina, od kojih 92 Romkinje, uspjelo je pokrenuti vlastite poslove i prekinuti krug siromaštva u kojem su živjele godinama - istaknuto je danas u Sarajevu tijekom prezentacije pod nazivom „Ekonomsko osnaživanje žena u BiH.“

Istoimeni projekt implementirao je CARE international s tri lokalne partnerske organizacije uz financijsku podršku Austrijske razvojne agencije i OAK Fondacije.

''Cilj nam je danas da promoviramo rezultate druge faze projekta „Ekonomsko osnaživanje žena u BiH“ na čemu smo radili u posljednje tri godine. Radili smo na podršci individualnim poduzetnicama, ali i podržali osnivanje tri ženske udruge'', izjavila je Sumka Bučan, direktorica Care International Balkans u BiH.

Namjera je, kako je dodala, da se promoviraju te ženske udruge, njihovi proizvodi i usluge, kao i da se potakne socijalno poduzetništvo i zadrugarstvo kao način za stvaranje novih radnih mjesta.

''Nezaposlenost je jedan od gorućih problema, a kada je riječ o nezaposlenosti žena tu je situacija još teža jer je u BiH 46 posto žena nezaposleno i to je jedan od glavnih prioriteta na kojima trebamo raditi. Podržavali smo žene da osnuju svoje male biznise, njihovo samozapošljavanje, odnosno socijalna poduzeća i udruge da na neki način budu mehanizam kako da ti mali biznisi plasiraju svoje proizvode na tržište s tim da udruge imaju svoju vlastitu proizvodnju'', navela je Bučan.

Austrijska razvojna agencija, po riječima savjetnika austrijskog ambasadora u BiH Wolfganga Thilla, u ovaj projekt uložila je 150.000 eura.

''Svjesni smo da postoje i druge zemlje koje ulažu mnogo veća sredstva u ekonomski razvoj BiH, međutim za nas je bilo važno da odaberemo jednu temu i da se na nju fokusiramo kako bismo uložili snažnije napore jer je ekonomsko osnaživanje žena i rodna ravnopravnost jedan od najvećih prioriteta austrijske razvojne politike'', dodao je Thill.

CARE-ova višegodišnja podrška prvoj ženskoj udruzi „Žena“ iz Kravice kod Bratunca doprinijela je njenoj prepoznatljivosti kao modela i primjera održivog biznisa za žene u državi i regiji. Uspjeh te udruge inicirao je partnerske organizacije „Bolja budućnost“ iz Tuzle i „Lara“ Bijeljina da pokrenu svoje udruge kao vid socijalnog poduzetništva usmjernog na direktnu pomoć svojim korisnicama.

Primarni posao udruge „Žena“ jeste sadnja i prodaja malina, usluge keteringa i pružanje ekonomske podrške ženama da pokrenu vlastite male biznise. Iako suočene s brojnim poteškoćama razvoja biznisa i plasmana proizvoda, one imaju ambiciozne planove koji obuhvaćaju uspostavljanje proizvodnje džemova i sokova od maline, nabavku mehanizacije, povećanje broja kooperantica i dr.

Nešto više od godinu dana je prošlo od početka rada prve romske ženske udruge „Bolja budućnost“ Tuzla čiji direktor Mirsad Bajramović kaže da u zuruzi zapravo nema direktora i da svi moraju raditi.

''A posla je jako puno. Zemljište koje je udruga dobila na korištenje u Tuzli bilo je zapušteno, te je moralo biti raskrčeno i kultivirano, plastenici su trebali biti postavljeni i zasađeno povrće'', kazao je Bajramović.

Trenutno udruga ima četiri uposlene osobe, dva muškarca i dvije žene, a sutra kod njih, kako je dodao Bajramović, počinje raditi još jedna žena. Udruga ima 400 kvadrata pod plasteničkom proizvodnjom (paradajz, paprika, krastavac), počinje i sadnja kornišona, a na otvorenom su zasadili krumpir, grah i luk.

Korisnica granta Ekonomsko osnaživanje žena koji je provela Fondacija Lara u suradnji s CARE International i direktorica Ženske udruge u Bijeljini Svetlana Rašević Sarić je kazala da je njihova osnovna djelatnost usluge čišćenja stambenih i poslovnih prostorija, a trenutno imaju sedam stalnih kooperanata.

Kopirati
Drag cursor here to close