Zoran Tegeltija

Ekonomske posljedice velikih svibanjskih poplava iznose tri milijarde i 98 milijuna KM

Vijesti / Svijet | 15. 07. 2014. u 09:24 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupni financijski iznos ekonomskih posljedica velikih svibanjskih poplava u Bosni i Hercegovini dostigao je nivo od oko tri milijarde i 98 milijuna KM.

Najviše su pogođeni privatni sektor, domaćinstva, mala, srednja i velika poduzeća, poljoprivredni proizvođači, uključujući i neutvrđeni broj ugroženih građana.

- Procjenjuje se da su poplave u BiH prouzročile štete i gubitke jednake 15 posto BDP-a, a kao rezultat poplava očekuje se pad ekonomske aktivnosti u BiH od 0,7 posto u ovoj godini - citirao je danas ministar financija RS-a Zoran Tegeltija detalje iz izvještaja Svjetske banke, prilikom obrazloženja predloženog proračuna RS-a za ovu godinu.

Tegeltija je rekao da je realno očekivati i povećanje pritiska na javne financije, čime će se uvećati deficit s početne vrijednosti od dva posto na oko 4,5 posto.

- Evidentan je nedostatak od 1,7 posto sredstava BDP-a za financiranje javnog sektora te je vjerojatan dalji rast trgovinskog deficita, a tekući deficit će se povećati s početnih vrijednosti od 7,8 na 9,7 BDP-a u 2014.godini - prenio je Tegetija stavove iz tog izvještaja.

On kaže su to najpesimističnije procjene utjecaja poplava na ekonomska kretanja u BiH.

Kada je u pitanju predloženi rebalans proračuna RS-a za ovu godinu, entitetski ministar financija je dodao da se zbog utjecaja poplava na privredu procjenjuje da će rast BDP-a biti značajno usporen i iznosit će oko 0,5 posto.

On je konstatirao da se stoga rebalans proračuna RS-a usvaja u veoma složenim ekonomskim i političkim uvjetima, zbog skorih izbora.

Ukupna proračunska sredstva planirana rebalansom proračuna RS-a za 2014. godinu iznose dvije milijarde i 156 milijuna KM, što predstavlja povećanje u odnosu na ista predviđena proračunom za 2014. od 6,5 posto.

Porezni prihodi u 2014. su planirani u iznosu od milijardu i 396,2 milijuna KM, dok se rebalansom proračuna predviđa iznos od milijardu i 338,1 milijun KM.

Kopirati
Drag cursor here to close