Sudbina rijeke

Ekolozi spremni za javnu raspravu o hidroelektrani Buna

Gospodarstvo / Flash | 08. 07. 2015. u 10:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dobili smo Studiju o utjecaju na okoliš za male hidroelektrane Buna 1 i Buna 2 i ići ćemo na javnu raspravu koja će bit održana u Osnovnoj školi Marin Držić na Buni. Ako budemo imali ikakvih primjedbi to ćemo iznijeti na raspravi'', rekao je za Bljesak.info Željko Marić iz ekološke udruge Eko-most.

Marić kaže kako se, po njegovim saznanjima, ne radi o klasičnoj maloj hidroelektrani, te kako se radi o novom načinu gradnje. Dodaje ako bi se u slučaju štetnosti na protok rijeka, faune, pejzaža bili spremni i pisati peticije protiv gradnje malih hidroelektrana.

Podsjećamo, koncesiju investitoru ''Hercegovina građevinsko zanatstvo'' d.o.o. Podružnica – Obnovljivi izvori Mostar za izgradnju malih hidroelektrana Vlada Hercegovačko neretvanske županije dala je u listopadu prošle godine.

Studiju o procjeni utjecaja na okoliš u postupku izdavanja okolišne dozvole za izgradnju male hidroelektrane (MHE Buna 1 i Buna 2), za investitora je izradio Građevinski fakultet Mostar – Građevinski istraživački centar d.o.o., te je ista dostavljena Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.

''Izgradnja objekta MHE Buna predviđena je u području korita rijeke Neretve nizvodno od utoka rijeke Bune, u južnom dijelu općine Mostar. Lokacija izgradnje pripada području naselja Buna u općini Mostar Jug. Nalazi se na 43º23´ geografske širine i 17º83´ geografske dužine. Nadmorska visina područja iznosi oko 30 metara.

MHE Buna 1 i MHE Buna 2 planirane su na lijevoj i desnoj obali Neretve nizvodno od mosta preko Neretve koji spaja lokalnu cestu na desnoj obali s magistralnim putem Čapljina – Mostar. Ovaj most je lociran cca. 300 m nizvodno od ušća Bune. MHE Buna 1 smještena je na desnoj obali Neretve cca. 80 m nizvodno od mosta, dok je MHE Buna 2 locirana na lijevoj obali cca. 360 m nizvodno od mosta'', navedeno je u Studiji.

U studiji je također navedeno kako ''rad MHE Buna 1 i MHE Buna 2 nema utjecaja na ekološki prihvatljiv protok na vodokazu Žitomislić, niti na režim velikih voda Neretve, jer kod protoka Neretve većih od 600 – 800 m3 /s MHE Buna 1 i MHE Buna 2 ne rade. Objekti MHE s proizvodnim jedinicama smješteni su na inundacijskom prostoru Neretve i kod velikih voda mogu biti potpuno preplavljeni tako da ne remete prolaz velikih voda''.

Redakcija portala Bljesak.info je kontaktirala nekoliko ekoloških udruga u Mostaru vezno za izgradnju hidroelektrana na Buni. Neki od njih se nisu javili na naše pozive, dok su drugi priznali kako nisu upoznati s ovom temom.

Javna rasprava o izgradnju MHE Buna će se održati 9. srpnja 2015. godine u prostorijama Osnovne škole na Buni s početkom u 11 sati.
Kopirati
Drag cursor here to close