Populistički potezi

Dužnosnik Erste banke u Srbiji o posljedicama rasta švicarskog franka

Gospodarstvo / Flash | 19. 01. 2015. u 21:25 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Izvršnog odbora Erste banke u Srbiji Slavko Carić predložio je u ponedjeljak da se krediti indeksirani u švicarskim francima konvertiraju u eure kako bi se klijentima olakšala otplata zajmova, a osvrnuo se i na stanje u Hrvatskoj rekavši da bi populistički potezi hrvatske vlade u rješavanju problema s frankom mogli biti dodatno pogubni za krhku hrvatsku makroekonomsku situaciju.

Analizirajući stanje u regiji, dužnosnik Erste banke u Srbiji ukazao je na situaciju izazvanu rastom švicarskog franka u Hrvatskoj.

"Hrvatska će biti pod velikim pritiskom. Hrvatskoj vladi mogućnost da u predizbornoj kampanji napravi populistički potez vjerojatno izgleda vrlo primamljivo, pogotovo nakon gubitka predsjedničkih izbora. Oporba takvom potezu bi bili Narodna banka Hrvatske i hrvatski guverner koji jako dobro shvaća koliko bi populistička mjera bila dodatno pogubna za ionako krhku hrvatsku makroekonomsku situaciju", navodi dužnosnik Erste banke u Srbiji u svojoj analizi.

Govoreći o mogućem rješenju problema rasta franka u Srbiji, Carić je u blogu na web stranici Erste banke (blog.erstebank.rs) naveo kako bi pri toj konverziji mogle pomoći i banke i država jer mnoštvo korisnika kredita indeksiranih u švicarskoj nacionalnoj valuti teško plaća mjesečne obveze.

"Posljedice 'crnog četvrtka' na tržištima deviza mogu se usporediti s cunamijem koji je pogodio obale Azije u prosincu 2004. godine", ocjenjuje Carić u svom blogu "Što se dogodilo sa švicarcem?", u kojem analizira uzroke i posljedice turbulencija koje je izazvala nagla promjena vrijednosti švicarskog franka.

Po Carićevoj ocjeni, ti klijenti su poslije jačanja franka "i de facto, po regulativi Narodne banke Srbije, postali platežno nesposobni".

"Njihovi krediti su prema euru dodatno porasli, primanja su mahom ostala ista ili su se smanjila, a vrijednost kupljene nekretnine je najčešće pala", napisao je Carić. Kako je naveo, u Srbiji je zbog jačanja franka pogođeno 100.000 ljudi.

Prema njegovim riječima, kod konverzije kredita iz franka u euro, koju predlaže, banke mogu pomoći tako da cijenu konverzije prebace na kraj otplatnog perioda i da se za toliko smanji rata (ostane ista kao na primjer prosinačka), ili da banke dodatno smanje kamatnu stopu na te nove kredite koji će sada biti u eurima.

Država bi, naveo je Carić, mogla pomoći poslovnim bankama da konverzija "švicaraca" u kredite indeksirane u eurima bude što povoljnija i da eventualno pomogne bankama u subvenciji kamatne stope.

U uvodu svog bloga predsjednik Izvršnog odbora Erste banke naveo je tri opcije za rješavanje problema kredita u švicarskim francima, od kojih je jedna vraćanje nekretnine banci, druga nastavljanje otplate i treća konvertiranje kredita u eure.

Uz opciju konvertiranje kredita u eure on kao argument "za" navodi smanjenje rate i rizik velikih i naglih skokova, dok je protuargument što se u slučaju konverzije mora preuzeti jednokratni gubitak koji je nastao s novom vrijednošću franka.

Kopirati
Drag cursor here to close