Grcanje u dugovima

Dug RS veći od pet milijardi KM

Gospodarstvo / Flash | 03. 07. 2015. u 09:04 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanje ukupnog duga Republike Srpske (RS) na kraju 2014. godine iznosilo je čak pet milijardi i 55,2 milijuna KM, službeni su podaci entitetske vlade.

Od ukupnog iznosa, vanjski dug RS-a je bio dvije milijarde i 887,19 milijuna KM, od čega je dug entitetskog proračuna iznosio milijardu i 859,05 milijuna KM, dug jedinica lokalne samouprave iznosio je 63,4 milijuna KM, a dug javnih poduzeća i Investicijsko-razvojne banke (IRB) 964,68 milijuna KM.

Stanje javnog duga RS-a na kraju prošle godine iznosilo je četiri milijarde i 90,5 milijuna KM, a u entitetskoj vladi su izračunali da je to 46,32 BDP-a, dok stanje ukupnog duga RS-a od pet milijardi i 55,2 milijuna KM je 57,24 posto BDP-a.

U informaciji Vlade RS-a se precizira da je dug fondova socijalne sigurnosti na kraju prošle godine iznosi 309,72 milijuna KM.

Vlada RS-a je, nakon razmatranja na posljednoj sjednici Informacije o dugu sa stanjem na dan 31. prosinca 2014. godine, konstatirala da indikatori zaduženosti u periodu 2009.-2014. godine pokazuju zadovoljavajuću razinu održivosti duga RS-a.

Međutim, ocijenjeno je da je, zbog osjetljivosti BDP-a i prihoda proračuna RS-a „na još prisutne negativne utjecaje svjetske ekonomske krize, kao i na utjecaje prirodne katastrofe koja je zadesila RS u svibnju 2014., pri budućem zaduživanju je neophodan poseban oprez“.

''Pri tome ukazano je da je potrebno i dalje ugovarati nova zaduženja po povoljnim uvjetima, uskladiti raspored otplate obaveza s visinom očekivanih prihoda u narednim godinama, pažljivo vršiti izbor prioritetnih projekata za koje bi se RS zadužila i izbor krajnjih korisnika koji su kreditno sposobni, te pronaći nove izvore financiranja'', stoji u ovoj informaciji.

Kopirati
Drag cursor here to close