Za nas nema krize

Državljani BiH u Grčkoj nisu od Veleposlanstva tražili nikakvu pomoć

Gospodarstvo / Flash | 01. 07. 2015. u 11:49 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Grčkoj su kazali kako se do sada nitko od državljana BiH nije obratio za neki vid pomoći ili podrške nakon što je Grčka zapala u financijsku krizu zbog problema u pregovorima između grčke vlade i međunarodnih kreditora.

"Nitko nam se od bh. državljana nije obraćao za neki oblik pomoći zbog posljednjih događanja u Grčkoj", kazali su iz Veleposlanstva BiH za Anadolu Agency (AA).

U Grčkoj živi nekoliko stotina građana iz Bosne i Hercegovine koji su izravno svjedočili posljednjoj financijskoj krizi zbog koje su banke u toj zemlji od ponedjeljka zatvorene.

"U Republici Grčkoj živi mali broj građana Bosne i Hercegovine, pretpostavljamo oko 400. Točan broj nemamo jer se oni prilikom dolaska u Grčku ne javljaju u veleposlanstvo osim ako nemaju neki problem", kazali su iz Veleposlanstva BiH u Ateni.

Naglasili su kako i državljani BiH koji žive u Grčkoj imaju slične ekonomske i financijske probleme kao i ostali građani te zemlje.

"Ukoliko građani BiH imaju boravište u Grčkoj oni dijele sudbinu ostalih građana ove zemlje, pa je tako i u ovim kriznim vremenima", rekli su iz Ambasade BiH u Grčkoj.

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) je priopćila da BiH ne bi trebala osjetiti bilo kakve veće promjene u svome financijskom sustavu.

"Grčke banke ne posluju u BiH, te stoga BiH ne treba očekivati bilo kakve negativne implikacije po financijski sustav u BiH, budući da bankarski sektor u BiH nije izložen grčkim bankama, i neće biti izravnog utjecaja kao što to može biti u zemljama u regiji kao što su Makedonija, Srbija, Albanija i Bugarska gdje su prisutne grčke banke i tvrtke", navode iz CBBiH.

Dodaju također kako Grčka nije značajan trgovinski partner BiH te i u tom kontekstu ne treba očekivati poremećaje, prenosi Agencija Anadolija.

Stanje direktnih investicija u BiH iz Grčke, prema posljednjim raspoloživim podacima, ne prelazi 1,4 milijuna KM.

"U slučaju izlaska Grčke iz eurozone može se očekivati deprecijacija eura. S obzirom na to da je domaća valuta KM fiksno vezana za euro, deprecijacija eura bi značila automatsko slabljenje i KM u odnosu na druge valute.

Međutim, i ova događanja ne bi trebala imati značajan uticaj po gospodarstvo BiH, jer su glavni trgovinski partneri BiH zemlje okruženja, koje ili svoju valutu prilagođavaju u odnosu na euro ili koriste euro kao domaću valutu", navodi CBBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close