Trpanje u džepove

Država i Federacija udaraju na privatnike

Gospodarstvo / Posao | 18. 09. 2017. u 11:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine upozorava na neravnopravan tretman javnih i privatnih poduzeća od strane institucija vlasti u BiH i FBiH, a na štetu privatnih kompanija i poslodavaca.

''Godinama smo svjesni lošeg rukovođenja i upravljanja u dijelu poduzeća u državnom i većinski državnom vlasništvu, koje rezultira milijunskim dugovanjima za poreze i doprinose, pri čemu nema adekvatnih sankcija za bivše i sadašnje članove menadžmenta i upravljačkih struktura u tim poduzećima. Ukoliko pak privatne kompanije kasne ili ne uplaćuju poreze i doprinose, to redovno vodi inspekcijskom nadzoru, plaćanju zateznih kamata na dugovanja, često stečaju i sudskom procesu protiv vlasnika/menadžera firme. Umjesto domaćinskog upravljanja u najboljem interesu poduzeća, vlasnika (entiteta, kantona i lokalnih samouprava) uposlenika, bivše i sadašnje menadžerske i upravljačke strukture u pojedinim javnim poduzećima, neznanjem i nehtijenjem doveli su ih u milijunska dugovanja prema proračunima kantona i FBiH, a uposlenike na rub prosjačkog štapa, bez mogućnosti liječenja (zbog neuplaćenih doprinosa za zdravstveno osiguranje) i umirovljenja nakon što se steknu uvjeti koji se odnose na godine staža i starosti (zbog neuplaćenih doprinosa za MIO)'', navodi se u priopćenju.

Udruženje ističe kako smo svjedoci da je nedavno Vlada FBiH ponovila je Javni poziv za kandidiranje programa utroška preostalih sredstava utvrđenih u razdjelu 17. proračuna FBiH za 2017. godinu u Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije ''tekući transferi i drugi tekući rashodi – subvencije javnim poduzećima za uplatu doprinosa za MIO u svrhu umirovljenja zaposlenika''.

''Za ovu svrhu Vlada FBiH je u proračunu za 2017. godinu izdvojila ukupno 1,5 milijuna KM. Tako se novcem uzetim od poreznih obveznika, najčešće privatnih kompanija iz realnog sektora, kupuje socijalni mir, plaća nerad i nemar menadžera i upravljačkih struktura u takvim poduzećima, u kojima već odavno vlada nepisano pravilo imenovanja na rukovodeće pozicije 'podobnih, a ne sposobnih'. Također smo svjedoci da umjesto najavljenog 'poboljšanja poslovnog ambijenta i snižavanja cijene rada' na koje se Vlada FBIH obvezala Reformskom agendom, u protekle dvije i pol godine kontinuirano predlaže zakone i donosi uredbe i odluke kojima se dodatno povećavaju troškovi proizvodnje, cijena rada i smanjuje konkurentnost privrede FBiH'', navodi Udruženje.

Podsjećaju kako na popisu najvećih dužnika za poreze, doprinose, naknade i druge takse kojeg je objavila Porezna uprava Federacije BiH krajem lipnja ove godine, među prvih deset kompanija koje proračunu FBiH duguju stotine milijuna KM nema niti jedne privatne kompanije, a dug javnih kompanija po ovom osnovu je iz dana u dan sve veći.

''Umjesto kupovine socijalnog mira (i glasova na izborima) novcem poreznih obveznika, UPFBiH traži da se sustavno riješi pitanje dugovanja javnih poduzeća, omogući ravnopravan tretman državnih i privatnih poduzeća pri naplati poreza i doprinosa, provođenju kontrolnih mjera inspekcijskog i drugog nadzora, primjena Zakona o stečaju i slično'', navodi se u priopćenju Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close