Ništa od kompromisa

Drugi tjedan štrajka pilota Air Francea; ne nazire se rješenje krize

Gospodarstvo / Flash | 22. 09. 2014. u 09:49 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Štrajk pilota Air Francea je u ponedjeljak ušao u drugi tjedan i dalje s velikom mobilizacijom pilota, šest aviona od deset je blokirano na zemlji i nikakvog izlaska iz krize nema na pomolu i pored poziva vlade na "kompromis".

Glavni sindikat pilota SNPL AF Alpa priopćio je u subotu, nakon razgovora sa svojim članovima, nastavak štrajka do 26. rujna, ne isključivši njegov nastavak ako i dalje bude postojala "situacija za blokadu".

Sukob u Air Franceu je najduži od društvenog pokreta 1998. godine, koji je trajao deset dana.

U središtu sukoba je plan direkcije da se napravi filijala niskih cijena Transavia, za koju se piloti plaše da će pokrenuti "socijalni damping" i "delokalizaciju" na štetu njihovih radnih mjesta.

Air France planira osigurati u ponedjeljak 41 posto svojih letova u prosjeku, u stopi u štrajku od 65 posto, stabilnoj u poređenju s vikendom i gotovo nepromijenjenoj od početka sukoba.

Neki aerodromi su više pogođeni, kao Bordeaux (na jugozapadu) koji predviđa 68 posto otkaza i Lille (na sjeveru), gdje neće biti osiguran nijedan let.

Francuska vlada je posljednjih dana povećala broj poziva na okončanje sukoba.

"Jasno je da danas moramo nastaviti rad", inzistirao je u ponedjeljak državni tajnik za odnose s parlamentom Jean-Marie Le Guen na radiju Europe 1.

Njegov kolega zadužen za promet Alain Vidalies, pozvao je dan prije na "kompromis" između direkcije i sindikata. Od proteklog tjedna, premijer Manuel Valls je uzalud pozivao pilote da "okončaju" štrajk, i rekao je da "nema kompromisa".

''Moramo imati pozitivan pristup u ovoj situaciji. Ako ne, sudbina kompanije može biti dovedena u pitanje'', upozorio je Vidalies, podsjetivši da je Air France, kao i druge povijesne zračne kompanije suočen sa živom konkurencijom niskih cijena i da je "financijski krhak".

Kopirati
Drag cursor here to close