Petog u mjesecu

Drljača: Neće više biti kašnjenja mirovina

Gospodarstvo / Flash | 30. 07. 2016. u 07:31 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umirovljenici koji primaju mirovinu iz Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO), njih 405.229, više se ne moraju brinuti hoće li njihova primanja kasniti po deset i više dana, već će mirovine biti isplaćivane na dan koji utvrdi Upravni odbor Zavoda PIO/MIO.

To je za Avaz potvrdio federalni ministar za rad i socijalnu politiku Vesko Drljača (SBB), navodeći da će to omogućiti revolving kredit od 63 milijuna KM, koji je odobren od komercijalnih banaka 25. srpnja, o čemu smo ranije pisali.

Drljača je kazao i da će isplata mirovina za srpanj početi 5. kolovoza, no pojasnio je da bi još ovaj mjesec podjela novca mogla trajati tri do četiri dana dok odobreni kredit ne bude Fondu na raspolaganju.

"Odlukom UOFZ 25. srpnja raspisan je tender za kreditno zaduživanje kod banaka te je 25. srpnja došlo do otvaranja ponuda, gdje je konzorcij banaka, njih sedam, ponudio kredit od 63 milijuna. S obzirom na to da je Zakonom o javnim nabavkama predviđen rok za žalbe od 10 dana, čim on prođe, kreditna sredstva će biti na raspolaganju Fondu, tako da će se mirovine moći isplaćivati 5. u mjesecu. Istog dana će svoj novac umirovljenici moći i dobiti. Očekujemo da nam taj novac bude operativan 8. ili 9. kolovoza", kazao je Drljača.

Ministar je pojasnio da umirovljenici nemaju razlog za paniku zbog uzetog kredita, jer će, kako je istaknuo, kamata ići na teret proračuna Federacije BiH.

"Dakle, ovo zaduživanje funkcionirat će isto kao i sa sredstvima koja smo dobivali od pošta. A sva eventualna kamata koja se desi ići će na teret proračuna Federacije, dakle, PIO Fond neće snositi teret zaduživanja. Riječ je samo o pozajmljivanju novca na pet ili šest dana, dok se ne namire potrebna sredstva. Dakle, samo nekoliko dana "ulazimo u 'crveno'", naveo je Drljača.

Pojasnio je i da se sav novac neće odmah koristiti, nego da će se sredstva uzimati po potrebi, kada ne bude dovoljno na raspolaganju od pristiglih doprinosa, a da mirovine više ni dana ne bi kasnile.

"Kada u Fondu bude nedostajalo sredstava, banke će preuzeti daljnju isplatu, umjesto da obustavimo podjelu mirovina i čekamo uplate sredstava koja nam nedostaju. Kako u Fond svaki dan pristižu sredstva od doprinosa, a uplati se oko šest miljuna dnevno, tako će se novac vraćati bankama. Kamate će na dnevnoj razini biti beznačajne", pojasnio je Drljača.

Naveo je da su do sada svakog mjeseca mirovine kasnile za 50.000 umirovljenika.

"Veliki napori učinjeni su da se stanje umirovljenika popravi. Zadovoljan sam što smo konačno stabilizirali isplatu mirovina. Umirovljenicima je zaista bilo bitno da novac dobiju na vrijeme, a ne da im mirovine kasne. Njima je dan golem", istaknuo je Drljača.

Dodao je i da je koeficijent za isplatu srpanjskih penzija ostao isti.

Kopirati
Drag cursor here to close