Dom i pučka kuhinja

DOMPES: Radovi napreduju, otvaranje 5. rujna

Gospodarstvo / Flash | 05. 07. 2017. u 18:21 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studentski dom, pučka kuhinju i Međunarodni centar za dijalog Franjevački samostan sv. Petra i Pavla započeo je u Mostaru u siječnju 2015. godine. Već sada nazire se kraj projektu, a uskoro će se početi i otvarati pojedine prostorije.

Sve kako bi dom zabljesnuo 5. rujna 2017. godine na blagdan svete Terezije, kada je planirano otvaranje.

Dvije i pol godine fra Iko Skoko neumorno radi za ovaj dom i sada s ponosom može reći da se radovi privode kraju.

''Posljednja dva mjeseca uglavnom se rade unutarnje instalacije, na struji, vodi, pripremanju banja, zatim pripremanje instalacija za grijanje i hlađenje. Počelo je unutarnje žbukanje, donji dio podruma, kuhinja, blagovalište, i stavlja se estriš u kuhinju, prizemlje i na prvi kat. Sad već razmišljamo o nekoj fazi otvaranja, dio po dio'', govori za Vecernji.ba fra Iko Skoko.

Ističe da će prva svečanost biti ugrađivanje i otvaranje lifta.

''Prvo što ćemo otvoriti, već početkom kolovoza, a kada točno znati ćemo kad franjevački kustos u SAD i Kanadi fra Jozo Grbeš koji je u Chicagu bude boravio ovdje u Hercegovini. Tada ćemo ga pozvati da blagoslovi lift i da se napravi neka svečanost jer je napravljena svečana večera u Chicagu i prikupljeno je 30 tisuća dolara za lift u studentski dom. On se već ugrađuje ovih dana'', govori fra Iko.

Zatim, najavljuje nastavak radova.

''Druga svečanost je otvaranje Dompesa 5. rujna u 17:00 sati. Održati će se otvaranje pučke kuhinje fra Didaka Buntića za beskućnike, te otvaranje studentske menze. Tu će biti oko 130 mjesta. Već smo naručili stolice i stolove za menzu. Bosanski franjevci iz franjevačkog samostana svetog Bonaventure u Visokom imaju svoj učenički dom za gimnazijalce, međutim ne koriste liniju za menzu pa su nam je vrlo rado darovali i uz nju darovali su nam i još aparata za kuhinju. Kuhinju smo naručili, a dok ona dođe, mi ćemo pripremiti pločice, podove za kuhinju i menzu, do tada će biti završen hol i dio stubište, a radovi će se dalje nastaviti'', govori fra Iko Skoko.

Naglašava da nema dana da domu netko ne pomogne i zahvaljuje svime.

''Prezadovoljni smo dosadašnjim radom i svim dosadašnjim darovateljima. Nema dana da netko nešto nije darovao. Radimo po načelu koliko skupimo novca to i realiziramo. Za sve ovo što se radi imamo novac. Donatori i darovatelji su zadovoljni jer točno vide u što je utrošena svaka marka i što se radi. Darivatelji su iz cijelog svijeta, različitih naroda, nacija, pa i različitih vjera. Imat ćemo donaciju Vlade Mađarske od 4 milijuna i 200 forinti. Apsolutno, svi nas podržavaju'', govori fra Iko.

Kopirati
Drag cursor here to close