Otvoreno pismo

Domazet: Inzistirati na izmirenju potraživanja Agrokorovih dobavljača iz BiH

Gospodarstvo / Flash | 11. 04. 2017. u 12:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Savjeta za ekonomski razvoj SDP BiH uputio je otvoreno pismo premijeru FBiH Fadilu Novaliću u kojem kritizira njegovu izjavu da u novonastaloj situaciji oko Agrokora bosanskohercegovačke tvrtke dobavljači Konzuma u BiH imaju priliku da poravnanjem kroz stečajnu nagodbu, otpisom na primjer 20 posto svojih potraživanja, naplate preostala potraživanja.

''Umjesto da suvereno vladate problemom kako da se riješi pitanje naplate dobavljača Konzuma iz BiH u kontekstu ukupne regionalne situacije oko Agrokora i da insistirate na rješenjima potpune naplate potraživanja, vi upućujete naše tvrtke da započnu postupak predstečajnog poravnanja. Pa, vidite li vi da u Hrvatskoj donose lex specialis Agrokor kako bi izbjegli takve postupke, imajući u vidu interese i Agrokora i njegovih hrvatskih dobavljača i nastojanje da se oni 100% naplate u svojim potraživanjima. Pri tome, svi ističu potrebu da se mali dobavljači prioritetno naplate. I premijer Vučić najavljuje razgovore oko rješavanja problema Agrokor na području Srbije'', ističe Domazet u pismu.

Uz pitanje što premijer i Vlada FBiH znaju o razmjerama problema Agrokor za Federaciju BiH, Domazet pita i zašto nije poslana obavijest kompanijama iz F BiH da dostave u Vladu podatke o potraživanjima prema Konzumu ili drugim Agrokorovim tvrtkama kćerkama u F BiH.

''Koliko god bila neprovjerena brojka od 250 mil. KM potraživanja tvrtki iz BiH, ako na tvrtke iz F BiH otpada 75% tih potraživanja, radi se o sumi od 190-200 milijuna KM, što čini više od 1% BDP Federacije BiH. I ne zaboravite, na to je plaćen porez na dodanu vrijednost od oko 34 mil. KM, koji je uredno legao na račune vaše vlade, a dodatno ugrozio likvidnost tvrtki iz F BiH. I nakon svega vi šaljete poruku tim firmama da idu u prinudno poravnanje'', navodi Domazet.

On ističe kako svakako treba započeti razgovore sa Vladom RH i prinudnim upraviteljem Agrokora, uz angažman Vijeća ministara BiH, ali i uz aktivnu ulogu vlada entiteta.

''Nesumnjivo je da, što god vi mislili, jedina i prioritetna mjera koja zadovoljava gospodarstvo BiH je insistiranje i zauzimanje vlada u BiH da se, u okviru cjelovitog rješenja za Agrokor, osigura hitna financijska intervencija banaka Agrokora prema njegovim kćerkama u BiH za izmirenje svih dospjelih potraživanja dobavljača iz BiH. Nakon toga, može se govoriti o svim drugim mjerama za konsolidaciju stanja u kojima BiH tvrtke treba da budu pouzdani partneri za građenje novih stabilnih poslovnih odnosa sa sustavom Agrokor u BiH'', navodi u pismu federalnom premijeru predsjednik Savjeta za ekonomski razvoj SDP-a Anto Domazet.

Kopirati
Drag cursor here to close