Galama

Dodik protiv suda u Bijeljini: Presuda na sramotu sutkinje

Vijesti / Flash | 19. 10. 2013. u 15:31 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik optužio je Okružni gospodarski sud u Bijeljini, da ne 'štiti interese RS', jer je donio rješenje o blokadi računa i zapljeni imovine poduzeća 'Alumina', kćerke - firme zvorničkog 'Birča', a po tužbi AB Ukio Banka iz Litve, 'teškoj' 154 milijuna KM.

"Moja prva reakcija je bila da ukinemo sud u Bijeljini, jer očigledno služi za spekulacije i premjestimo ga na neko drugo mjesto. Možda se to i desi", ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima na Palama. Naveo je da se pravosuđe RS 'pokazuje nesposobnim da štiti interese RS, kao i njenog naroda', te najavio 'ozbiljnu reformu' pravosuđa.

"Neka je na sramotu sutkinje koja je donijela odluku u vezi 'Birča'. Može se pozivati na pravo koliko hoće. Kod nas je pravosuđe u nekim segmentima izvan bilo kakve društvene odgovornosti. Reformu u pravosuđu provodili su stranci, koji su osigurali selekciju kadrova i sudaca. Ovo nema veze sa pravnim sistemom", ustvrdio je on.

Kaže da je 'nemoguće prihvatiti' obrazloženje koje je sutkinja dala u presudi, koju je nazvao spekulativnom. "Činjenica da je samo nekoliko sati nakon presude i naloga za blokadu bio deblokiran račun govori o tome da tu ima mnogo problema pravne prirode i da to nije moglo na taj način da bude završeno", ustvrdio je.

Naveo da će RS upotrijebiti sve svoje kompetencije da Tvornica glinice "Birač" funkcionira, bez obzira na 'sudove i bilo šta drugo'. Vladu je pohvalio da je uradila dobar posao time što je osigurala funkciju rada i zapošljavanja u "Birču", te da to, kako tvrdi, mnogi pokušavaju osporiti i da 'jednu potpuno nezrelu i spekulativnu presudu suda iskoriste da bi dizali galamu'.

Prije nekoliko dana Okružni gospodarski sud u Bijeljini donio je rješenje o blokadi računa i zaplijeni imovine poduzeća 'Alumina', kćerke-firme zvorničkog 'Birča', a po tužbi AB Ukio Banka iz Litve, 'teškoj' 154 milijuna KM po osnovu kredita koje su oni dali Tvornici glinice 'Birač', za koje je bila založena kompletna imovina njene kćerke-firme 'Alumina'.

Kompanija 'Alumina' je 16. listopada, dan nakon presude, uložila prigovor na rješenje Okružnog gospodarskog suda Bijeljina, po tužbi Ukio Banke zbog prinudne naplate duga od 154 milijuna KM, te je Sud izvršio deblokadu računa poduzeća 'Alumina'. 'Alumina' je jedna od kćerki-firmi Tvornice glinice 'Birač' i u njenom 100 postom vlasništvu, a čijom bi se blokadom praktično zaustavila prizvodnja glinice u Zvorniku.

Kopirati
Drag cursor here to close