Ne plaćaju doprinose

Djelatnicima Aluminija obustavljena ovjera zdravstvenih iskaznica

Gospodarstvo / Flash | 15. 12. 2014. u 15:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Tvrtka Aluminij d.d. Mostar isplaćuje plaće djelatnicima, ali od mjeseca rujna do danas nije uplatila doprinose za zdravstveno osiguranje'', priopćeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a.

U petak, 12.12.2014. godine, Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ obustavio je ovjeru zdravstvenih iskaznica djelatnicima Aluminija d.d. Mostar.

''Ne izvršavajući obvezu uplate doprinosa ova tvrtka direktno krši Zakon o doprinosima F BiH i Zakon o zdravstvenom osiguranju F BiH te svoje djelatnike ostavlja neosiguranim, odnosno onemogućava im korištenje zdravstvene zaštite na teret sredstava Zavoda'', navodi ZZO u priopćenju.

Kako Zavod navodi, obustava ovjere nije prvi korak koji su napravili, jer, napisali su u priopćenju, rukovoditelj Sektora ekonomskih poslova ZZO-a HNŽ u više navrata je kontaktirao predstavnike ove tvrtke upozoravajući ih na dugovanja koja imaju i mjere koje je Zavod dužan poduzeti u slučaju da dugovanja ne budu izmirena.

''Kako upozorenja i obavljeni razgovori nisu rezultirali izmirenjem obveza Zavod je postupio sukladno Zakonu o zdravstvenom osiguranju F BiH.

Rukovodstvo Zavoda duboko je svjesno ekonomske situacije u kojoj se nalazi Aluminij d.d. Mostar kako i nepopularnosti poduzete mjere, ali Zavod je dužan poslovati sukladno zakonskim propisima uz jednake kriterije za sve obveznike uplate doprinosa. Također, obveza i opredjeljenje Zavoda je stabilan zdravstveni sustav čija stabilnost ovisi o sredstvima koja Zavod prikupi i transferira zdravstvenim ustanovama za pružanje zdravstvene zaštite'', priopćeno je iz ZZO-a.

Kopirati
Drag cursor here to close