Posjet Mostaru

Di Salvatore: Partneri iz BiH pokazali veliku preciznost u trošenju EU sredstva

Gospodarstvo / Flash | 05. 02. 2016. u 17:06 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnica Upravljačkog tijela IPA Jadranskog programa Paola Di Salvatore boravila je u danas sa suradnicima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, gdje se sastala sa županijskim premijerom Nevenkom Hercegovom i mostarskim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem te s njihovim suradnicima.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima jačanja suradnje i sudjelovanja HNŽ u programima EU. Također, teme sastanka bile su jačanje kapaciteta za usvajanje europskih standarda i stvaranja uvjeta za apliciranje na razvojne projekte korištenjem sredstava IPA fondova, posebno u oblastima turizma, poljoprivrede, poduzetništva, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša.

Sudionici sastanka usuglasili su se kako je potrebno definirati sektorske strategije od interesa za HNŽ, koje bi se, eventualno, mogle realizirati kroz projekte IPA II.

Aplikacija HNŽ-a

Na konferenciji za novinare nakon sastanka premijer HNŽ-e Nevenko Herceg kazao je kako su razgovarali o realizaciji projekata koje je HNŽ do sada aplicirala kroz projekt IPA Adriatic.

''Ta iskustva želimo prenijeti i na novi program IPA Adrion (2014. - 2020.) koji za sedam godina iznosi 200 milijuna eura. Mi imamo proračunska i kreditna sredstva, no ovo su dodatna sredstva kroz koje možemo realizirati konkretne projekte'', kazao je premijer HNŽ-a te dodao kako su danas aplicirani projekti iz područja - turizma, poljoprivrede, okoliša i obnovljivih izvora energije i prometne infrastrukture.

Naglasio je kako će se u okviru IPA Adriona, koji je jedan od programa IPA 2. kandidirati konkretni projekti iz tih oblasti te da IPA 2 svake godine do 2020. za BIH izdvaja oko 40 milijuna eura.

Utvrdio je kako se radi o značajnim sredstvima za našu zemlju te podvukao kako dosadašnje iskustvo pokazuje da BiH nije na najbolji način povlačila ta sredstva.

Predstavnica Upravljačkog tijela IPA Jadranskog programa Di Salvatore pohvalila je domaće sudionike u dosadašnjem radu, kada su u pitanju projekti za koje su aplicirali.

Precizni u trošenju

''Ja nikada nisam bila u BiH, no kroz dokumente sam vidjela koji su to projekti i mogu reći da su svi partneri iz BiH pokazali veliku preciznost u trošenju tih sredstva, odnosno refundaciji troškova, tako da je moja današnja posjeta bila samo dodatni poticaj za buduću suradnju u tom pravcu, kao i da bi se i dalje nastavilo povlačenje tih sredstva koja su jako važna za prekograničnu suradnju'', kazala je Di Salvatore.

Dodala je kako je pozvala vlasti iz HNŽ-a i Grada da sa svojim znanjem i iskustvom uđu u neke projekte koji su već u tijeku te budu novi partneri.

S te strane, obećala im je pomoć te ih pozvala da budu partneri i u budućim projektima koje će objaviti u ime Europske komisije idućeg tjedna.

''Zahvaljujem predsjedniku Hercegu i gradonačelniku Bešliću na srdačnom prijemu, te njih i njihove suradnike pozivam da osnažimo našu suradnju na realiziranju projekata koji se financiraju iz EU fondova. Bila bih zaista sretna da BiH uđe kao partner u prve projekte koji se odnose na Strategiju Jadransko-jonske euroregije'', kazala je Di Salvatore.

Šansa

Gradonačelnik Ljubo Bešlić naglasio je kako se BiH kroz IPA fondove daju velike šanse da se svojim radom i projektima nametne k Europskoj komisiji.

Istaknuo je kako je cilj da, uz zemlje koje sudjeluju u projektu Jadranska euroregija
BiH nađe partnere te da zajedničkim radom dođe do rezultata i poboljšanja stanja u našoj zemlji.

"To nam je cilj i nadam se da smo na dobrom putu'', ocijenio je gradonačelnik.

Inače, direktorica Di Salvatore tijekom jutra susrela se s Nikolom Dobroslavićem, Dubrovačko-neretvanskim županom i predsjednikom Jadransko-jonske euroregije, koje je Hercegovačko-neretvanska županije jedina članica iz BiH.

Također, jučer je u Splitu održala sastanak s gradonačelnikom Ivom Baldasarom, a tijekom sutrašnjeg dana planiran je susret s Božom Petrovim, potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske.

Kopirati
Drag cursor here to close