7,082 milijardi KM

Devizne rezerve najveće od osnivanja Centralne banke

Gospodarstvo / Flash | 14. 04. 2014. u 10:43 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Devizne rezerve Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) su 31. prosinca 2013. godine iznosile 7,068 milijardi KM, a 3. siječnja ove godine 7,082 milijardi KM, što je najveća vrijednost od osnivanja Centralne banke BiH.

Devizne rezerve CBBiH su na kraju 2013. osiguravale pokriće uvoza robe i usluga za 6,1 mjeseci.

U strukturi ukupnih deviznih rezervi likvidni portfolio je sudjelovao sa 44,18 posto, investicijski portfolio s 53,50 posto i monetarno zlato s 2,32 posto.

Viceguverner Centralne banke BiH Radomir Božić je nedavno na pres-konferenciji kazao da ukupni prihodi i financijski rezultat CBBiH najvećim dijelom zavise od efekata, odnosno prihoda ostvarenih upravljanjem i investiranjem deviznih rezervi.

Po njegovim riječima, usprkos veoma nepovoljnim uvjetima u kojima se odvijao ovaj proces u 2013., Centralna banka BiH je ostvarila profit od oko 30 milijuna KM.

Viceguverner je naveo da proces restrukturiranja deviznih rezervi još traje pri čemu se vodi računa o likvidnosti, sigurnosti i profitabilnosti CBBiH, a primjenjuje se i aktivniji pristup upravljanju portfolijem deviznih rezervi, čime se nastoji kompenzirati nizak nivo kamatnih prihoda.

Kombinirani efekt svih ulaganja deviznih sredstava CBBiH u konvertibilnu stranu valutu i monetarno zlato na prošlogodišnji balans uspjeha CBBiH iznosi 53,78 milijuna KM (neto monetarni devizni prihodi), a izražen efektivnom stopom prinosa iznosi 0,83 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close