Daju 1.867 radnih mjesta

Deset najvećih tvrtki iz Širokog Brijega generira 699,5 milijuna KM prihoda

Gospodarstvo / Flash | 27. 02. 2017. u 18:19 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponedjeljak navečer je hotelu Park u Širokom Brijegu održana će se druga ''Večer s gospodarstvenicima'' u organizaciji Ureda gradonačelnika Širokog Brijega, na kojoj su, između ostaloga, izneseni zavidni podaci o stanju gospodarstva ovog grada.

Prema podacima Federalnog zavoda za programiranje razvoja, u posljednjih nekoliko godina Široki Brijeg se nalazi među najrazvijenijim općinama/gradovima u Federaciji Bosne i Hercegovine. Danas je na području grada oko 7.400 uposlenih. Osim gospodarsko, Široki Brijeg je i kulturno i sportsko središte županije, ali i šire.

''Zasluge za naprijed nabrojano u najvećoj mjeri pripadaju našim gospodarstvenicima. Zato i organiziramo susrete s gospodarstvenicima u cilju nastavka suradnje i stvaranja boljih preduvjeta za daljnji gospodarski rast. Ovaj susret će biti i prigoda za razmjenu mišljenja i iskustava gospodarstvenika s jedne strane, i nas u lokalnoj upravi s druge strane, ali i prigoda za razmjenu ideja i mišljenja između samih gospodarstvenika'', izjavio je gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević povodom održavanja susreta s gospodarstvenicima.

Grad Široki Brijeg - primjer razumijevanja javne uprave i gospodarstva

Tradiciju gospodarstva Širokog Brijega pokazuje struktura registriranih pravnih osoba: 54% njih posluje više od deset godina, a 77,8% više od 5 godina.

Grad Široki Brijeg odavno je prepoznao značaj suradnje s gospodarstvenicima što se i vidi na pozitivnim rezultatima koje iz godine u godinu pokazuje, ne samo na nivou županije već i prema prosjeku pokazatelja u BiH. Ako gospodarstvo Širokog Brijega usporedimo sa gospodarstvom županije, vidjet ćemo da ono kreira 44,5% radnih mjesta u županiji i 43,1% županijskih prihoda.

Gledajući prihode od izvoza robe i učinaka na strana tržišta ta predstavljaju 20,3% prihoda poduzeća iz Širokog Brijega. Na državnoj razini izvoz predstavlja 14,1% prihoda, a u Županiji Zapadnohercegovačkoj to je 17,6%. Možemo reći da su poduzeća iz Širokog Brijega izvozno usmjerena.

Financijski podaci poslovanja u posljednje tri godine pokazuju rast kapitala i imovine, što pokazuje na stabilnost i sigurnost poslovanja poduzeća. Pogled na likvidnostnu situaciju pokazuje da je broj blokiranih subjekta u Širokom Brijegu ispod prosjeka ekonomije.

10 tvrtki generira 699,5 milijuna KM

Najvećih 10 tvrtki u gradu Širokom Brijegu generira 699,5 milijuna prihoda KM (55,6% prihoda svih tvrtki u Širokom Brijegu) i daju 1.867 radnih mjesta (32,2% zaposlenih u svim poduzećima u Širokom Brijegu).

Prema Bisnode dinamičnoj ocjeni, poduzeća u Širokom Brijegu ukazuju na prosječno dobru likvidnost, a trend rasta pokazuje i neto dobit poduzeća. Jedan od načina uspostavljanja dobre suradnje je i ''Večer s gospodarstvenicima'', sad već tradicionalni susret gospodarstvenika s gradonačelnikom Širokog Brijega, poslovno druženje na kojem gospodarstvenici imaju priliku izložiti svoje probleme i ideje.

Kopirati
Drag cursor here to close