Reorganizacija poduzeća

Delić: S novom godinom u JP Vodovod Mostar dolazi sistematizacija

Gospodarstvo / Flash | 25. 11. 2013. u 14:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je direktor radne jedinice dva u JP Vodovod Mostar Mili Huseinagić početkom mjeseca studenoga trebao biti umirovljen, Upravi odbor je njegov mandat iznenadno produžio.

To je među radnicima izazvalo negodovanje i u unutarnjim krugovima tog poduzeća pokrenulo razne spekulacije o pravilnosti rada i poslovanja i političkih utakmice preko tog poduzeća.

No, predsjednik upravnog odbora JP Vodovod Mostar Mustafa Delić tvrdi da je mandat Huseinagiću produžen isključivo iz tehničkih razloga.

''Mili Huseinagić je trebao ići u mirovinu, međutim, za nas u Nadzornom odboru to je bilo irelevantno, jer će se početkom 2014. godine raditi kompletna sistematizacija JP Vodovod.

U mjesecu siječnju raspisat će se natječaj za kompletan menadžment te će svi radnici potpisati nove ugovore s koeficijentima koji će se do tada izjednačiti'', pojasnio je Delić.

Do preustroja koji se u JP Vodovod čeka već godinama, kako tvrdi, ima još mnogo posla za sadašnji menadžment u punom sastavu.

''Ured za reviziju tijela FBiH po prošlogodišnjem poslovanju donio je zapisnik u kojem je bilo niz nekih stvari koje nisu dobre, a ponavljaju se godinama.

Stoga je Upravni odbor odlučio ukloniti stalno ponavljanje pogrešaka i zavesti sustavno uvođenje reda'', ustvrdio je Delić.

Veliki problem je, kako kaže, kapitalna imovina, pa se tako JP Vodovod prema knjigama vodi za vlasnika gradskog kupatila i bazena u knjigama, a nije u posjedu ni jednog ni drugog.

''Gradsko kupatilo grad je iznajmio gradskom regionalnom centru, a bazen dao pod koncesiju'', naglasio je Delić.

Osim toga, kako ističe, još je niz problema što se tiče financijske prirode zbog čega je nužno umanjenje kapitalne imovine koja se vodi, a nije u vlasništvu Vodovoda.

U vrtlogu problema u ovom poduzeću je, kaže Delić, otkrivena i gomila statusnih pitanja.

''Vodovod nema ni valjanu sistematizaciju, jer prema postojećoj nema opisa radnih mjesta nego su samo ona formalno nabrojana. Nema valjanog pravilnika o radnim odnosima i plaćama, pa tako postoje u radnoj jedinici jedan i radnoj jedinici dva različite plaće i topli obroci.

To će se početkom 2014. godine u potpunosti izjednačiti te će poduzeće poslovati pravno i formalno kako treba'', rekao je Delić.

Sve nepravilnosti koje je u JP Vodovod utvrdila i neovisna revizija FBiH Nadzorni odbor je, kaže Delić, odlučio ukloniti. Nadzorni odbor je, kako ističe, donio odluku o provođenju programa koji ima postavljene rokove do početka nove godine, a cijeli proces uključen je i sadašnji menadžment koji je dobio zadaću sa stručnim službama pripremiti nacrt prema kojem će nadzorni odbor usvojiti tri pravilnika.

To su pravilnik o sistematizaciji, pravilnik o radnim odnosima i pravilnik o plaćama, što se treba završiti u prvom mjesecu 2014. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close