Buna kao spomenik

Deklaracijom poništiti odluke o koncesiji za izgradnju hidroelektrana na Buni

Gospodarstvo / Flash | 08. 02. 2016. u 17:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U NDC-u Mostar u ponedjeljak je predstavljena ''Deklaracija za zaštitu rijeka Bunice, Bune i Neretve''. Ovu ''Deklaraciju'' podržava 19 nevladinih organizacija s područja Mostara, ali i iz cijele BiH.

''Cilj ove ''Deklaracije'' je poništiti odluke o koncesiji za izgradnju hidroelektrana Buna I i Buna II. Zatim, vratiti lokalitet bunskog kanala u status spomenika prirode po ranijoj odluci Zavoda, a rezervat prirodnih predjela i lokalitet staviti pod institucionalnu zaštitu. Uraditi na ovom lokalitetu sportske aktivnosti kao što je kajakaštvo, sportski ribolov i osnovati savjetovano lokalno i prekogranično tijelo koje bi omogućilo pronalaženje najboljeg rješenja za očuvanje sliva rijeka Bune, Bunice i Neretve'', rekao je za Bljesak.info Adnan Đuliman iz organizacije Novi val Blagaj i jedan od predstavljača ''Deklaracije''.

Deklaracija će biti javno objavljena na Facebook stranici ''Stop izgradnji mini Hidroelektrana na Buni'', a na njoj su osim nevladin organizacija, dva mjeseca radili ljubitelji prirode i stručne osobe.

''Deklaracija će biti objavljena na Facebook stranici i sve nevladine organizacije koje nam žele dati podršku mogu uraditi download ''Deklaracije'', potpisati je i poslati na mail [email protected]'', objasnio je Đuliman.

Podsjećamo, 2014. godine Vlada Hercegovačko-neretvanske županije donijela je odluku o davanju koncesija za korištenje voda rijeke Neretve za proizvodnju električne energije izgradnjom objekta mini HE "Buna I" snage do 5 MW i mini HE "Buna II" snage do 5 MW.

Od tada se stanovnici s ovog područja uz pomoć nevladinih organizacija, na razne načine bore kako bi sačuvali prirodni ambijent rijeka, ali i kako bi se spasili od mogućih poplava.

Inače, izgradnja hidroeletrana je najavljena za mjesec lipanj ove godine.

''Smatramo da sumnjivi privatni kapital nastoji iskoristiti slabost pravne države i uništiti najveće prirodno bogatstvo koje Hercegovina ima sve zarad ekstra profita vrlo uskog kruga ljudi'', kazao je u izjavi za novinare u ime korodinacije okupljenih udruga Rijad Durkić.

Istakao je kako je pogrešna tvrdnja da se gradnjom takvih objekata rješava pitanje nezaposlenosti građana, navodeći da jedna takva mini hidroelektrana zapošljava jednog čovjeka, javlja Fena.

''Kod nas niTko ne razmišlja o energetskom optimumu, znači koja je ekonomska korist gradnje takvih objekata u državi koja proizvodi električne energije 30 do 40 posto više od vlastitih potreba'', naglasio je Durkić.

Izgradnjom mini hidroelektrana, kako je zaključio, korist će imati samo uski krug ljudi, a prirodna bogatstva će biti nepovratno uništena.

Kopirati
Drag cursor here to close