podrška

Dani otvorenih polja ljubuškog ranog krumpira: Vratimo dostojanstvo selu i seljaku

Gospodarstvo / Flash | 05. 05. 2016. u 13:51 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara nazočio je danas u Vojnićima, općina Ljubuški, na manifestaciji "Dani otvorenih polja Ljubuškog ranog krumpira" koju je po osmi put organizirala Udruga poljodjelaca u Zapadnohercegovačkoj županiji, a čiji je pokrovitelj predsjednik FBiH.

"Kao predsjednik FBiH zatražit ću da otvorimo dijalog zajedno s poljoprivrednicima kako bi zakone i pravilnike zajedno izrađivale institucije s onima na koje se ti zakoni i pravilnici odnose jer samo na takav način možemo napraviti ono što će sutra biti primjenjivo i što će imati pozitivne efekte na poljoprivrednu proizvodnju", kazao je u izjavi za Fenu predsjednik FBiH Marinko Čavara koji je i generalni pokrovitelj spomenute manifestacije.

Po njegovim riječima, bez dijaloga, stvaraju se uvjeti za poticaj koje poljoprivredni proizvođač ne može ispuniti ako nema svoje poduzeće, a na takav način se teško može proizvoditi.

"Slobodnim uvozom, bez kontrole i mimo svih potpisanih sporazuma, koji su nekima samo izgovor za nekontroliran uvoz, stvara se jedna nelojalna konkurencija koju uz loš nečin poticanja domaći proizvođači ne mogu podnijeti i vjerojatno zbog toga mnogi ugase svoju proizvodnju", kazao je Čavara.

Također, istaknuo je kako misli da u poljoprivredi stoji veliki potencijal kada se govori o upošljavanju velikog broja ljudi, što je i jedan od gorućih problema u BiH i kako se poljoprivredi treba posvetiti puno više pozornosti nego je to do sada bilo. Naglasio je kako će se kao predsjednik FBiH založiti za otvoreni dijalog između svih onih koji imaju poštene namjere i u proizvodnji i u otkupu te kako se kroz kvalitetnu politiku u poticajima nađu bolja rješenja za poljoprivrednike i domaću proizvodnju.

Tijekom manifestacije "Dani otvorenih polja Ljubuškog ranog krumpira" nazočnima se obratio i predsjednik Udruge poljodjelaca Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) Dubravko Vukojević koji je najavio kako će članovi te Udruge zajedno s kolegama iz Republike Srpske 24. svibnja ove godine održati jedan mirni prosvjed na Graničnom prijelazu Bijača i Graničnom prijelazu Gradiška pa će se valjda tada, kako je kazao "netko zapitati što se događa".

"Poljoprivredna proizvodnja je u našoj državi već dugi niz godina zapostavljena, nebriga institucija vlasti nije nam išla u prilog, a mi nismo tražili mnogo već samo da možemo živjeti od svoga rada. U bivšoj državi nam je bilo teško u ovoj je još teže. Ovom manifestacijom reklamiramo jedinstven proizvod u Europi, a takvih proizvoda u našoj županiji i državi ima još. Svrha ove manifestacije je da se ukaže na važnost ozbiljnijeg pristupanja rješavanju problema koji su vezani za poljoprivrednu proizvodnju u ZHŽ-u i u državi. Ali sve je uzalud ako državne vlasti ne učine iskorak u zaštiti domaće proizvodnje", kazao je Vukojević.

Govoreći o samoj Manifestaciji i mladom krumpiru koji je na području Zapadnojercegovačke županije geografski zaštićen, Vukojević je istaknuo kako se trenutno na području ZHŽ-a proizvodi oko 10 000 tona krumpira te kako tu proizvodnju nije problem i povećati za 30 posto u jednoj godini, ali kako se nakon proizvodnje postavlja pitanje što s tim krumpirom budući da nema kontrole kada je riječ o uvozu koji uništava domaću proizvodnju.

"Ranije, ako ste nekoga htjeli uvrijediti nazivali ste ga seljakom, ono što u zadnje vrijeme pokušavamo uraditi jeste da pokušamo vratiti dostojanstvo selu i seljaku. Uloga države je u tome nezamjenjiva i dok god ova država ne odredi kao je poljoprivreda i razvoj sela časno zanimanje i prioritet za ovu državu, ozbiljnoga napretka neće biti.

Kao i u životu, ako vam je stalo, onda nađete načina da dođete do rješenja, a ako vam nije stalo - onda se odgovornost prebacuje s jedne razine na drugu. Želim ponoviti kako se bez aktivne uloge države niti jedna poljoprivreda u svijetu nije razvila pa tako neće biti ni u BiH", kazao je obraćajući se nazočnima savjetnik ministra financija BiH Damir Ljubić.

Kopirati
Drag cursor here to close