Upozorenje

Čuvajte se prevara prilikom traženja posla u Kataru

Gospodarstvo / Flash | 22. 04. 2014. u 09:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za rad i zapošljavanje BiH upozorava građane da budu oprezni kada kontaktiraju osobe koje nude posao u Kataru, napominjući da je Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Katara o reguliranju zapošljavanja državljana BiH u toj državi potpisan, ali da nije stupio na snagu jer je potrebno da prođe proceduru ratifikacije u obje zemlje.

"Svi oglasi za poslove u Kataru koji se trenutno nude na internetu, putem novina ili na neki drugi način, nisu povezani s potpisanim Sporazumom niti je zapošljavanje regulirano na način kako će to biti kada Sporazum stupi na snagu, te apeliramo da građani budu posebno oprezni kada kontaktiraju osobe koje u ovom trenutku nude poslove u Kataru", priopćeno je iz Agencije nakon velikog broja pitanja građana o poslovima u ovoj državi.

Iz Agencije podsjećaju da će, kada ovaj sporazum stupi na snagu, zapošljavanje ići preko Agencije za rad i zapošljavanje BiH u suradnji s entitetskim zavodima i županijskim službama zapošljavanja, te zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta.

Zahtjevi za angažiranje radnika iz BiH morat će sadržavati sljedeće informacije: potrebne kvalifikacije, iskustvo i specijalizacija, pretpostavljeno trajanje ugovora, detaljni uvjeti zaposlenja, naročito plaća, otpremnina na kraju službe, razdoblje probnog rada i pogodnosti koje se tiču prijevoza, zdravstvene zaštite i smještaja, kao i osnovne informacije koje mogu omogućiti radnicima da se odluče za potpisivanje ugovora o radu.

Podsjećamo, ministar vanjskih poslova BiH, Zlatko Lagumdžija boravio je početkom travnja u Kataru gdje je s ministrom vanjskih poslova Države Katar Al Attiyahom potpisao Sporazum o reguliranju zapošljavanja bh. državljana u Državi Katar. ,

Kako je tada priopćeno, sporazum će omogućiti državljanima BiH da prvi put na legalan način, uz jamstva obje države potpisnice pristupaju tržištu rada u Državi Katar, a što će, između ostalog omogućiti i učešće bh. građevinske operative na vrlo zahtjevnim projektima pripreme Katara za domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close