KAP

Crnogorcima prijeti bankrot ako se ne dogovore s Rusima

Gospodarstvo / Flash | 04. 03. 2015. u 11:46 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker upozorio je Crnu Goru na rizik od bankrota u slučaju da izgubi arbitražu u vezi Kombinata aluminija Podgorica (KAP) protiv ruskog CEAK-a, čiji je odštetni zahtjev oko milijardu eura, i pozvao crnogorsku vladu da se dogovori i nađe s Rusima održivo rješenje.

On je španjolskom listu "Nuevo lunes" kazao da je takav prijedlog u vezi s KAP-om i Crnom Gorom usvojio Europski parlament.

''Poslovni izvori sugeriraju da KAP nije izoliran slučaj, već da je slična situacija i s holandskim MNS-om, koji je upravljao Željezarom'', rekao je Juncker.

On je naveo da je i VT banka iz Austrije također pokrenula arbitražu kod međunarodnih sudova, jer nisu mogli da ostvare sudsku zaštitu u Crnoj Gori.

Komentirajući odštetni zahtjev ruskog CEAK-a, Juncker je rekao da je milijarda eura trećina bruto domaćeg proizvoda Crne Gore.

Predsjednik EK je izrazio nadu da će Vlada Crne Gore ubrzati reforme u ekonomiji kako bi se dobilo slobodno tržište u kojem država neće intervenirati, a štitit će investitore i nezavisni mehanizam za rješavanje trgovinskih sporova, prenosi Blic.

Kopirati
Drag cursor here to close