Vlada iznijela brojke

Crne prognoze za Rusiju: Očekuje ih iznimno teška gospodarska situacija

Gospodarstvo / Flash | 01. 02. 2015. u 07:57 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gotovo jedanaest mjeseci nakon pripojenja Krima velika javna poduzeća zbog zapadnih sankcija ne uspijevaju doći do financijskih sredstava na međunarodnim tržištima. Ogroman gubitak vrijednosti nafte u šest mjeseci pogađa glavni sektor ruske gospodarske aktivnosti, a odražava se i na proračunska sredstva.

Urušavanje rublja koji je izgubio polovinu vrijednosti u odnosu na dolar u samo godinu dana krajem godine pretvorio se u monetarnu krizu bez presedana od dolaska na vlast Vladimira Putina prije 15 godina. Stanovnici su povukli ušteđevinu iz banaka, a inflacija je ogromna, javlja Hina.

No iako je gospodarska aktivnost uspjela u 2014. djelomično odoljeti takvom trendu s porastom BDP-a za 0,6 posto, vlasti imaju crne prognoze za predstojeće mjesece te najavljuju da će morati prilagoditi svoja gospodarska predviđanja pogoršanju općeg stanja u posljednjih nekoliko tjedana.

"U 2015. predviđamo održavanje cijene nafte na aktualnih 50 dolara po barelu", rekao je u subotu ruski ministar gospodarstva Aleksej Uljukajev. "To je značajan pad BDP-a, za oko tri posto, unatoč tomu što je vlada dosad predviđala pad za 0,8 posto."

Ministar je upozorio i da će masovni bijeg kapitala iz zemlje, koji je prošle godine dosegnuo rekordnu razinu u postsovjetskom razdoblju Rusije i iznosio je oko 150 milijarda dolara, u 2015. iznositi oko 115 milijarda dolara. Ulaganja bi se, kazao je, mogla smanjiti za 13 posto, a industrijska proizvodnja pasti za 1,6 posto.

Vlada očekuje i pad maloprodaje za osam posto, iako je prošle godine zabilježen porast od 2,5 posto. Ogromna inflacija, osobito nakon urušavanja rublje nakon embarga na većinu prehrambenih proizvoda iz europskih zemalja i SAD-a, već je prešla 13 posto, a stručnjaci očekuju da će vrhunac dosegnuti u proljeće kada će iznositi između 15 i 20 posto.

Stručnjaci u idućih nekoliko mjeseci prognoziraju iznimno tešku gospodarsku situaciju, istodobno očekujući da će vlada predstaviti plan potpore gospodarstvu kojim se predviđa injekcija bankarskom sustavu, ciljana pomoć nekim sektorima poput poljoprivrede i obrane, ali i indeksaciju mirovina već od nedjelje. Predviđaju se značajni proračunski rezovi koji će omogućiti prilagodbu krizi - po pet posto u iduće tri godine.

Kopirati
Drag cursor here to close