Zbog rusa

Crna Gora spušta cijene smještaja

Gospodarstvo / Flash | 31. 03. 2015. u 06:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turistička Crna Gora je na nogama, jer mjesec dana prije službenog početka ljetne turističke sezone najveća nepoznanica su dosada najbrojniji gosti iz Rusije, kao i Poljaci.

Prema pisanju podgoričkih Vijesti, najave s tih tržišta nisu nimalo optimistične i pokazuju da će u Crnu Goru ove godine doći 30 do 50 posto manje turista iz tih država.

Kako prenosi Poslovni Dnevnik, ruska rublja pala je 40 posto u odnosu na euro, što znači da je ruskim turistima sve 40 posto skuplje nego prošle godine. Zato su u svim hotelskim objektima Montenegro Starsa cijene za sva tržišta snižene od 30 do 45 posto.

Žarko Radulović, predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja, za Pobjedu je rekao da je većina crnogorskih hotelijerskih kompanija uradila slično, te da oni koji ne smanjuju cijene čine veliku pogrešku. Radulović dodaje da su hoteli snizili cijene i da sad to moraju uraditi i vlasnici apartmana, restorana i plaža, kao i taksisti.

Međutim, ne boje se svi nedolska ruskih turista. Danilo Kalezić, menadžer za odnose s javnošću turističkog kompleksa Porto Montenegro, kaže da ne očekuju pad broja gostiju iz Rusije jer su ti gosti u Crnoj Gori uglavnom kupili stanove u kojima ljetuju svake godine. On tvrdi i da će Rusi i ovog ljeta nastaviti s dolaskom jahtama u marinu Porto Montenegro jer pad rublje nije utjecao na vrlo bogate goste nautičkog centra u Tivtu.

Za početak svibnja kada se u Rusiji slavi nekoliko praznika i mnogi uzimaju slobodne dane, hotel Regent u sklopu Porto Montenegra pripremio je ponudu pa će hotel sa 86 apartmana već 10. svibnja biti popunjen, piše Poslovni Dnevnik.

S druge strane, ruski avioprijevoznici su za vrhunac sezone najavili 7,5 posto manje letova nego lani, dok crnogorski Montenegro Airlines povećava broj letova između Crnogorskog primorja i Rusije.Crnogorski turistički djelatnici donekle se tješe nadom u dolazak većeg broja gostiju iz zapadne Europe.

Jelena Rađenović, direktorica Turistička organizacija Budve kaže da očekuje rast gostiju iz Njemačke i Francuske. Po svemu sudeći, slijedi pad crnogorskog turizma, a uspjeh bi mogao biti ako gostiju ne bude znatno manje nego prošlih godina.

Crnogorska vlada će ubrzo omogućiti kompaniji grčkog poduzetnika Petrosa Stathisa da na najekskluzivnijoj turističkoj lokaciji u zemlji izgradi 88 apartmana, do čega 66 u novom hotelu Kraljičina plaža i 12 apartmana nasuprot grada-hotela Svetog Stefana čiji je zakupac Statisova tvrtka Adriatic Properties.

U dokumentu koji je usvojila vlada, navodi se da će postojeći hotel Kraljičina plaža biti srušen i da će na njegovom mjestu biti izgrađen četiri puta veći hotel. U zaleđu Kraljeve plaže izgradit će se heliodrom.

Kopirati
Drag cursor here to close