Suradnja Elektroprivreda

Čović i Dodik: Megavati električne energije ne smiju prolaziti pored nas u Hercegovini

Gospodarstvo / Flash | 17. 04. 2016. u 17:49 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenili su danas u Trebinju da je Sporazum o međusobnoj suradnji "Elektroprivrede RS-a" i "Elektroprivrede HZHB" Mostar samo početak za dalju obostranu saradnju u oblasti energetike.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra da ovakve sastanke treba podržati i ohrabriti.

''Radujem se budućim poduhvatima. Sve dosad, ne znam iz kojih razloga, to nismo znali raditi. To je bilo neracionalno i treba znati da dnevno megavati električne energije prolaze pored nas i nadamo se da je tome kraj'', rekao je Čović.

Predsjednik RS Milorad Dodik je dodao da mu je drago što je s Čovićem uspio da inicira ovaj sastanak i što je potpisan sporazum elektroprivreda, koji je osnova za dalje saradnju.

Istakao je da je danas energija jedan od strateški važnijih dijelova društva pa se i upravljanje energijom mora poboljša.

''Ključno pitanje je aktiviranje agregata u Čapljini koji su davno instalirani, a ne koriste se u dovoljnom kapacitetu. Vode koje ne možemo tamo usmjeriti mogle bi dati novi proizvod koji bi bio od obostranog interesa'', naglasio je Dodik.

Direktori Elektroprivrede Republike Srpske Željko Kovačević i Elektroprivrede HZHB Marinko Gilja su prethodno, nakon potpisivanja okvirnog sporazum o suradnji dvaju elektroprivreda, istaknuli da će to omogućiti efikasniji rad ova dva javna poduzeća.

Kovačević kaže da će uskoro biti potpisan ugovor koji će omogućiti dugoročnu uspješnu suradnju i precizno definisati odgovornost svakog poduzeća.

''Na ovaj način efikasnije upravljamo vodama, efikasnije proizvodimo električnu energiju i izvlačimo sve benefite takve proizvodnje i upravljanja vodama na prostoru Hercegovine'', istaknuo je Kovačević.

I direktor Elektroprivrede HZHB Marinko Gilja je rekao da će sporazum biti novi poticaj i zamajac u odnosima dvije elektroprivrede.

Pojasnio je da je najvažniji dio sporazuma reguliranje vodotokova u zimskom razdoblju i da će na taj način biti spriječene poplave domaćinstava i oranica u slivovima rijeka.

Gilja je napomenuo da će na taj način svatko odgovarati za svoj dio nesavjesnog poslovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close