Ima se može se

Cijene života: Farmerke u Mostaru skuplje nego u New Yorku

Gospodarstvo / Flash | 23. 10. 2014. u 22:08 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijena života u New Yorku je 177 posto skuplja nego u život u Mostaru, prema računici portala Expatistan, uspoređujući cijene hrane, odjeće, prijevoza, osobne njege, te troškova stanovanja.

New York - Mostar: Farmerke skuplje u Mostaru

Expatistan
 je kalkulator cijena života gdje možete izračunati cijene života gradova diljem svijeta. Mi smo odlučili usporediti cijene života u Mostaru i većim svjetskim gradovima. 

Važno je napomenuti da je prosječna mjesečna plaća u BiH 825KM.

Tako je primjerice hrana u New Yorku 140 posto skuplja nego u Mostaru, a troškovi stanovanja u 'Velikoj Jabuci' su skuplji 523 posto. Zanimljivo je kako je odjeća samo 4 posto skuplja u NY, što znači das u cijene gotovo jednake, velika razlika je u cijenama farmerki koje u Mostaru u prosjeku koštaju 120 KM, dok im je u NY prosječna cijena 88 KM.

Prijevoz je u NY također skuplji i to za 100%, pa je tako mjesečna karta u Mostaru oko 45 KM, dok je u najnaseljenijiem gradu u SAD-u 175 KM, što je 290 posto više. Cijene goriva su u u Mostaru skuplje za 34 posto.

Cijene lijekova i osobne higijene su slične, pa je tako New York skuplji za 14%. U Mostaru su skuplji jedino lijekovi protiv gripe (za 6 dana korištenja) gdje im je cijena 30KM, dok je u 'Gradu koji nikad ne spava' 12.

Cijene zabave, poput odlazaka u kino, na večeru, na pivo, koktele, kavu… su 111 posto skuplje u New Yorku. U Mostaru je jedino veća cijena iPod nano uređaja od 16GB, koja u Mostaru iznosi 700 KM, a u NY 222 KM.

Za isti standard u New Yorku bi vam trebalo 10,391 KM, dok bi vam u Mostaru trebalo 3,750 KM.

London - Mostar: Osobna higijena skuplja u Mostaru

Cijena života u Londonu je 210% skuplja nego u Mostaru. Zanimljivo je da su cijene lijekova i osobne higijene u Mostaru jeftinije za 11 posto, dok su primjerice cijene hrane 155 posto skuplje u Londonu, a cijene stanovanja 501 posto.

Odjeća je u Londonu skuplja za samo 37 posto, dok su cijene prijevoza u Londonu skuplje za 240 posto, s tim da je jedan litar goriva u Londonu 3,31 KM, a u Mostaru 2,40 KM. Cijene osobne njege i lijekova u Londonu su jeftinije za 11%, a cijene lijekova protiv gripe i dalje su skuplje u Mostaru i iznose 20 KM dok im je cijena u Londonu 9 KM.

Cijene zabave u Londonu su za 98 posto skuplje nego u Mostaru. Primjera radi u Londonu bi vam trebalo 11,609 KM koji bi umali u Mostaru s 3,750 KM.

Zagreb – Mostar: Zabava jeftinija u Zagrebu

Život u Zagrebu je za 26 posto skuplji nego život u Mostaru. Hrana je u Zagrebu skuplja za 26 posto, razlika je primjerice u cijeni jabuke i krumpira, koji su u Mostaru skuplji za 11 i 22 posto.

Cijene stanovanja u Zagrebu su skuplje za 78 posto, dok razlika u cijenama odjeće nije drastična te iznosi 18 posto, a cijene prijevoza 42 posto.

Zagreb je od Mostara jeftiniji u cijenama osobne njege i lijekova, što znači da je ZG za 25 posto jeftini od Mostara. Također, cijene zabave su za 20 posto jeftinije u Zagrebu nego u Mostaru, pa su tako skuplje i cijene izlazaka, karte za kazalište i kino, večere…

Trebali bi zarađivati 3.154 KM u Zagrebu kako bi održali isti standard u Mostaru s 2.500 KM.

Ljubljana - Mostar: Haljinice u Mostaru skuplje

Život u Ljubljani je za 52 posto skuplji nego u Mostaru, primjerice u Ljubljani bi trebali imati primanja od 5,683 KM, kako bi održali isti standard s 3,750 KM u Mostaru.

Hrana u Ljubljani je skuplja za 57 posto, dok je cijena stanovanja skuplja za 142 posto. Odjeća je u Ljubljani skuplja za 21 posto nego u Mostaru, jedina je razlika u cijenama primjerice ljetnih haljinica u Zari ili H&M, koje u Ljubljani iznose 51 KM, a u Mostaru 60 KM.

Prijevoz je u Ljubljani skuplji za 36 posto, dok je osobna njega skuplja samo pet posto. Cijene lijekova su i u ovom slučaju uvjerljivo najskuplje u Mostaru, dok su cijene zabave skuplje za devet posto.

Inače, indeks troškova života na ovoj stranici računa se prema podacima koje nude osobe koje su već posjetile određene gradove u svijetu. Riječ je o najvećoj besplatnoj bazi podataka sa cijenama u svijetu. Do sada je u kreiranju baze podataka sudjelovalo oko 270.000 osoba. Cijene koje su uvrštene u indeks odnose se na stanarinu, odjeću, prijevoz, lijekove i hranu.

Kopirati
Drag cursor here to close